fredag 1 mars 2024

inloggad som

…och flyttar från Lund till Kina

Inom kort lämnar även professor Lars Samuelson Lund. Han flyttar till Hong Kong-grannen Shenzhen i Kina där han ska arbeta som professor på halvtid på Southern University of Science and Technology, SUSTech, och leda deras nya Research Centre för Nanoscience and Nanotechnology.

– Shenzhen är en ytterst het miljö för forskning och high-tech-utveckling. Jag blir Distinguished Professor och director för denna spjutspetssatsning inom nanoforskning. En central uppgift blir att skapa en excellensmiljö för forskning och utbildning och att arbeta med internationalisering i samverkan med Europa i allmänhet och med Sverige i synnerhet. Det kommer säkert bildas bryggor till ledande forskning i Sverige, inte minst till LU men även till Chalmers och KTH bland andra, säger Lars Samuelson till Rapidus.

Han skulle ha börjat sin nya tjänst den första januari men har inte kunnat åka utan vaccinering mot covid-19. Vid sidan av tjänsten vid SUSTech så behåller han en 20-procentig tjänst på Lunds universitet för att fortsätta med forskningen kring gallium-nitrid, GaN. Likaså behåller han sitt uppdrag i Hexagem, ett Ideon-företag som utvecklar GaN-teknik för kraftelektronik och microLEDs. Det är alltså en alternativ och konkurrerande teknik till den som utvecklats inom Glo.

Emiliano Strauss

Inom kort lämnar även professor Lars Samuelson Lund. Han flyttar till Hong Kong-grannen Shenzhen i Kina där han ska arbeta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.