torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Rapidus-34:a på nytt jobb

Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.

Moroxite är en företagsfamilj som består av tre närbesläktade men självständiga bolag: Moroxite F, Moroxite T och Moroxite I. F står för fraktur, T står för tumör och I för infektion.

Gemensamt för de tre bolagen är grundläggande forskning från Lars Lidgren, professor i ortopedi i Lund. Han har hittat ett sätt att binda olika typer av läkemedel till benvävnad. Bindemedlet är alltså den gemensamma nämnaren, medan tillämpningarna skiljer sig åt.

Lars Lidgren står även bakom den forskning som gett upphov till succébolaget Bonesupport.

I fallet Moroxite T ska bindemedlet fungera så att det binder cellgifter direkt till en tumör vid skelettcancer. Detta förväntas minska cellgifternas negativa biverkningar. Utvecklingen är i preklinisk fas med djurförsök.

Ludvig Sjöberg lämnar nu UGLK Science för det nya jobbet:

– Det är spännande vetenskap och intressanta människor kring Moroxite-bolagen. Inte minst ser jag fram emot att jobba med Lars Lidgren som är styrelsens ordförande, men också med Deepak Raina som är teknisk chef på Moroxite F, säger han.

Även Deepak Raina är en av Rapidus 34:or.

Lars Lidgren säger till Rapidus att Moroxite T fått in 45 Mkr från privata investerare och att pengarna bör räcka hela nästa år.

– Vi hoppas på att få en Orphan Drug Designation från FDA redan i år för osteosarkom, en sällsynt form av skelettcancer, säger Lars Lidgren.

UGLK Science tas nu över av Magnus Nilsson som blir vd. Han har tidigare varit vd för det börsnoterade bolag Xvivo Perfusion. I styrelsen för både UGLK och Moroxite T sitter näringslivsprofilen Semmy Rülf.

Gunnar Wrede

Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.