lördag 27 april 2024

inloggad som

Klart för byggstart för LU:s nya Medicum

Nu börjar bygget av Medicum, Medicinska fakultetens projekt som ska förena verksamheterna inom medicin och hälsovetenskap vid Lunds universitet, samt husera det nya experimentella labbet MoRe Lab. Satsningen ska bland annat göra forskningen mer tillgänglig och öppna för mer samarbete med industrin.

Forum Medicum ska, efter om- och nybyggnad, ha en yta på 21.000 kvadratmeter när det står klar om tre år. Byggnaden ska husera forskning, utbildning och kontor för att främja samarbete mellan disciplinerna. Tanken är även att fakulteten ska öppna upp mer för både publika föreläsningar och evenemang, och även för ett utökat samarbete med industrin.

– Det unika är inte just att vi har högteknologisk utrustning, utan samarbetet mellan olika forskningsområden. Inte bara inom universitet utan även med externa aktörer. Vi har kontakt med industrin, bland annat flera mindre nystartade bolag med fokus på hälsa och sjukvård som vill utveckla sin teknik, säger docent Steven Schmidt, vetenskaplig samordnare vid Lunds universitet.

I Medicum kommer även MoRe Lab att finnas, som står för Movement & Reality lab. Det ska bli ett forskningslabb där med autentiska miljöer – exempelvis en hemmamiljö eller vårdmiljö – där man ska studera hur personer uppträder och fungerar i olika miljöer. Movement-delen handlar om att studera olika rörelser och mönster som gångförmåga och muskelstyrka.

Mette Carlbom

Nu börjar bygget av Medicum, Medicinska fakultetens projekt som ska förena verksamheterna inom medicin och hälsovetenskap vid Lunds universitet, samt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.