fredag 1 mars 2024

inloggad som

Lunds universitet går in i tungviktarnas samarbete

Patentjätten Awa och Malmödoldisen Mindified samarbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla AI-baserade verktyg för patentbranschen, som de kallar legal-tech. Nu går Lunds universitet in i nätverket. 

I slutet av 2019 rapporterade Rapidus om samarbetet som inletts mellan AWA och Mindified, ett uppstartsbolag som grundades av tidigare avhoppare från Tretton37 och Verisure. Samarbetet, som döpts till AIIP – Artificial Intelligence in Intellectual Property – breddas nu till ett nätverk. Lunds universitet blir först att hoppa på. 

– Vi vill belysa området legal-tech där det är viktigt för oss att vara i framkant och vi vill visa att vi är intresserade. Det är ett nytt område och det finns ett behov av bättre verktyg och vi ser att vi kan komplettera existerande produkter samtidigt som vi upparbetar kunskap som gagnar våra kunder. Och LU har också visat intresse, de har kurser som ligger nära och vi har redan haft masterstudenter som gjort examensarbeten kopplade till nätverket, säger Henrik Aurell, AWAs områdeschef för södra Sverige.

Syftet har varit att skapa bättre verktyg och tjänster patentbranschen. Med utvidgningen av samarbetet hoppas man börja bilda nod för legal-tech, som man hoppas introducera som en ny bransch i Skåne.

– Immaterialrättigheter och AI är en bra matchning. Eftersom till exempel alla patentansökningar blir offentlig data som finns tillgänglig i öppna databaser är det ett intressant område för tekniksidan. Det kan göras så mycket mer med de databaserna så möjligheterna är många, säger Henrik Aurell.

Emiliano Strauss

Patentjätten Awa och Malmödoldisen Mindified samarbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla AI-baserade verktyg för patentbranschen, som de kallar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.