fredag 29 mars 2024

inloggad som

Lunds universitet går in i tungviktarnas samarbete

Patentjätten Awa och Malmödoldisen Mindified samarbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla AI-baserade verktyg för patentbranschen, som de kallar legal-tech. Nu går Lunds universitet in i nätverket. 

I slutet av 2019 rapporterade Rapidus om samarbetet som inletts mellan AWA och Mindified, ett uppstartsbolag som grundades av tidigare avhoppare från Tretton37 och Verisure. Samarbetet, som döpts till AIIP – Artificial Intelligence in Intellectual Property – breddas nu till ett nätverk. Lunds universitet blir först att hoppa på. 

– Vi vill belysa området legal-tech där det är viktigt för oss att vara i framkant och vi vill visa att vi är intresserade. Det är ett nytt område och det finns ett behov av bättre verktyg och vi ser att vi kan komplettera existerande produkter samtidigt som vi upparbetar kunskap som gagnar våra kunder. Och LU har också visat intresse, de har kurser som ligger nära och vi har redan haft masterstudenter som gjort examensarbeten kopplade till nätverket, säger Henrik Aurell, AWAs områdeschef för södra Sverige.

Syftet har varit att skapa bättre verktyg och tjänster patentbranschen. Med utvidgningen av samarbetet hoppas man börja bilda nod för legal-tech, som man hoppas introducera som en ny bransch i Skåne.

– Immaterialrättigheter och AI är en bra matchning. Eftersom till exempel alla patentansökningar blir offentlig data som finns tillgänglig i öppna databaser är det ett intressant område för tekniksidan. Det kan göras så mycket mer med de databaserna så möjligheterna är många, säger Henrik Aurell.

Emiliano Strauss

Patentjätten Awa och Malmödoldisen Mindified samarbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla AI-baserade verktyg för patentbranschen, som de kallar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]