tisdag 23 april 2024

inloggad som

En halv miljard för LU:s nya nanolabb…

Parallellt med förberedelserna för ProNano – testproduktionsanläggningen för nanoteknik i Science Village – går Lunds universitet vidare med planerna på att bygga sitt nya nanolabb intill den framtida anläggningen. En första uppskattning av totalkostnaden för labbet är runt 450 miljoner kronor.

– Kraven ökar, nu vill man i princip välja atom för atom för att kunna ta fram material som har de egenskaper man önskar. Vår forskning styrs till stor del av hållbarhetsmålen, exempelvis tekniker för förnybar energi, rent vatten och precisionsdiagnostik. Vi forskar också om nya generationens datorer som fungerar på helt nya sätt där hårdvaran kan vara neuromorfisk, det vill säga inspirerad av hjärnan, säger professor Heiner Linke, föreståndare på NanoLund vid Lunds universitet.

Principritningarna ger grova kostnadsuppskattningar: byggnationen inklusive 1.400 kvadratmeter renrum uppskattas kosta 250-300 miljoner kronor och ytterligare 150-200 miljoner får läggas till för nanoutrustningen. Nu följer detaljprojektering och upphandling.

– Lunds universitet står som garant för byggnaden men vi kommer att jobba för kompletterande finansiering för den. Finansieringen av instrumenten är tänkt att ske med hjälp av andra organisationer, vi har startat en fundraising-kampanj för att ta in pengar, säger Heiner Linke.

Enligt LTH:s rektor Viktor Öwall är universitets nanolabb – som funnits på Fysikum sedan 2007 – nu fullt, och Science Village är en naturlig placering för det nya labbet.

– ProNano, projektet som drivs av RISE, avlastar inte Lunds universitets behov. Där planeras inte sådana forskningslabb som vi behöver men naturligtvis ser vi synergier och samarbetsmöjligheter, säger han.

Vilka delar från universitetet ska flytta till Science Village?

– Det blir främst fysiska institutionen, men även delar av eller hela kemiska institutionen. Det som flyttas initialt är det som har stark anknytning till Max IV och ESS, säger Viktor Öwall.

Arbetsnamnet för universitetets nya nanolabb är Nanolab Science Village. Fokus för verksamheten ska vara grundforskning och tillämpad forskning inom nanoteknologi för akademi och för företag som har behov av materialutveckling och nanofabrikation i avancerad miljö. Labbet beräknas vara inflyttningsklart om fem år.

Elisabet Ottosson

Parallellt med förberedelserna för ProNano – testproduktionsanläggningen för nanoteknik i Science Village – går Lunds universitet vidare med planerna på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad