lördag 20 april 2024

inloggad som

Han tar över FSI på Lunds universitet

Björn Fagerström har utsetts till ny sektionschef för FSI – sektionen för forskning, samverkan och innovation – på Lunds universitet. Han är i dag vd för EU-bolaget EIT Manufacturing North i Göteborg.

– Detta är jättespännande och jag är jätteladdad! Det finns en enorm potential i att se till att alla forskningspengar verkligen kommer till nytta i samhället och näringslivet. Det tar väldigt lång tid innan man ser effekter så det måste vara en parameter från början. Även att ett projekt är skalbart och kan ge resultat i samhället, säger Björn Fagerström till Rapidus.

Under FSI finns fem avdelningar: LU Innovation, Forskningsservice, Uppdragsutbildning, Samverkan och Donatorrelationer. För två år sedan flyttade alla avdelningarna tillsammans till Medicon Village efter att ha suttit utspridda. LU Innovation och LU Holding hade tidigare en gemensam chef, Linus Wiebe, men nu delas uppgifterna på två olika personer.

– Jag tycker att det är bra att LU Innovation får en chef och LU Holding en annan för ökad tydlighet och fokus. LU har varit duktiga på att generera många företag ur sin forskning, men allt går att förbättra och förenkla. Vi ska inte skylla på corona utan det gäller att hitta vägar fram i bruset som stör verksamheten, säger Björn Fagerström.

Han har tidigare varit professor på Mälardalens högskola och vd för Inocean, som mest är verksamt inom vindkraft till havs. Björn Fagerström tillträder sin nya tjänst på LU den 1 augusti.

Niclas Lindstrand

Björn Fagerström har utsetts till ny sektionschef för FSI – sektionen för forskning, samverkan och innovation – på Lunds universitet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.