torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Tiotals miljoner till Sol Voltaics nanoteknikfabrik i Lund

2013 fick Sol Voltaics in 102 miljoner kronor i utvecklingskapital, varav 40 miljoner från Energimyndigheten. Nu upprepar det Lundabaserade nanoteknikbolaget proceduren.

Vd Erik Smith vill inte precisera exakt hur mycket pengar Energimyndigheten är på väg att skjuta till denna gång, men uppger att det rör sig om tiotals miljoner kronor. Myndighetens beslut registreras formellt inom de närmaste dagarna.

2013 matchades Energimyndighetens villkorslån av uppbackning från den tunga ägarskaran, som inkluderar Industrifonden, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management och norska finansmannen Jens Ulltveit-Moe genom miljardkoncernen Umoe Group.

– Även den här gången får vi uppbackning av de tidigare ägarna, säger Erik Smith utan att vilja kommentera närmare.

Som Rapidus nyligen rapporterat har Sol Voltaics även säkrat totalt 2,3 miljoner euro genom två EU-projekt för kommersialisering av sina nanotrådar, som ökar effektiviteten i solceller. Sol Voltaics är igång med den kostsamma processen att bygga upp en testproduktion i sina lokaler i Active Biotech-huset i nordöstra Lund och gjorde av med 45 miljoner kronor bara under 2014.

Bolaget knoppades av från nanometerteknikforskningen vid Lund universitet 2008. Sol Voltaics sysselsätter i dag ett 30-tal personer.

Erik Olausson

2013 fick Sol Voltaics in 102 miljoner kronor i utvecklingskapital, varav 40 miljoner från Energimyndigheten. Nu upprepar det Lundabaserade nanoteknikbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]