onsdag 22 januari 2025

inloggad som

Halvtomt i grönt kontorshotell

|  ,
|  

Även gröna innovationsbolag känner ett minskat intresse från investerare. I SLU Holdings kontorshotell Green Innovation Park i Alnarp minskar antalet hyresgäster.

– Speciellt startups ser till att minska sina kostnader nu. Vi har märkt av avbokningar sedan i våras. Nu har vi ett tiotal medlemmar, efter att runt fem fått flytta och några nya tillkommit, säger Niclas Östlund, verksamhetsutvecklare för kontoret.

Ett företag som har fått flytta sin verksamhet är Almanak.ai. Bolaget utvecklar en tjänst för att varna i realtid för potentiellt skadliga betingelser för grödor.

Senaste tiden har dock några nya bolag kommit in.

– Företagarna Öresund och Dapibus är nya medlemmar, säger Niclas Östlund.

Dapibus utvecklar en process för tillverkning av billigt protein med hjälp av mikroorganismer. Proteinet ska ersätta soja i djurfoder och kunna tillverkas på gården av lantbrukaren själv. En prototyp ska verifieras inom ett halvår. Bolaget, som även är medlem i Krinovas inkubator, vill minska Europas beroende av sojaimport.

Green Innovation Park öppnade i Alnarp för två år sedan och profilerar sig på hållbarhet och nyttiggörande av grön forskning. Syftet är att öka nätverkandet mellan näringsliv och SLU:s forskare. Verksamheten finns även vid SLU i Uppsala.

– Vi har välbesökta seminarier varannan vecka dit även externa kan komma. Och vi marknadsför den del av SLU:s forskningsinfrastruktur som är öppen för alla, såsom avancerade växthus och ett multisensoriskt labb, säger Niclas Östlund.

Han uppskattar att de kan ha upp till ett fyrtiotal samtidiga användare i kontorslokalerna. Möjligheten finns även att renovera byggnaden för att expandera verksamheten med fler platser.

Elisabet Ottosson

Även gröna innovationsbolag känner ett minskat intresse från investerare. I SLU Holdings kontorshotell i Alnarp minskar antalet hyresgäster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.


  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.