onsdag 17 april 2024

inloggad som

Skånskt svampläder söker affärsänglar

Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.

Idén bakom Micovation föddes 2022 när Shahriar Shakil (t.v.) och Johan Valeur träffades i ett labb på LTH. Shakils kunskap om mycelteknik förenades med Valeurs erfarenhet av entreprenörskap och innovation.

– Med mycel kan man producera allt från isolering till mat och möbler. Jag tyckte att det lät som en fascinerande teknik och satte mig ner under sommaren för att studera var behovet skulle kunna finnas för den här tekniken. Det blev uppenbart att det finns ett enormt och växande behov av hållbara alternativ till läder, säger Johan Valeur, Micovations vd.

Micovation ska vända sig till företag som kan tillverka produkter av deras material. Just nu håller Johan Valeur och Shahriar Shakil på att utveckla en prototyp att visa upp för kunder och investerare.

– Vi jobbar tillsammans med en fantastisk grupp på forskningsinstitutet Rise och ett fermenteringsbolag som heter Indienz. Tillsammans har vi en tydlig plan framåt för att kunna nå en prototyp till 2025, säger Johan Valeur och fortsätter:

– Läder av mycel är inte bara miljövänligt utan mycket billigare att producera än traditionellt djurläder eller läder gjort av plast. Detta tack vare att den grundläggande resursen är bioavfall som vi antingen får gratis eller får betalt för att hantera. I vår process använder vi också bara utrustning som vi kan låna från andra industrier, vilket gör produktionen sparsam och mer skalbar, säger Johan Valeur.

Söker ni investerare?

– Ja, vi söker cirka 1 miljon kronor i första rundan. Dröminvesteraren hade varit en affärsängel med djup erfarenhet och ett etablerat nätverk inom textil- och modebranschen som kan fungera som både finansiär och mentor. Idealiskt sett skulle denna investerare dela vår passion för hållbarhet och bidra till vår tillväxt genom strategisk vägledning och tillgång till branschspecifika resurser.

När produktionen når pilotskala förväntar sig grundarna att nå lönsamhet redan det första året, förutsatt att allt går som de tänkt.

Cajsa Jonasson

Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.