torsdag 30 maj 2024

inloggad som

20 miljoner till Lejonkulans gäst

Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

Bolaget utvecklar ett ätbart plastsubstitut som sprayas på frukt och grönsaker för att förlänga deras hållbarhet. Produkten är baserad på skånsk raps och havre.

Pengarna kommer från Köpenhamnsbaserade investeringsbolaget Unconventional Ventures, som tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbunds bolag LRF Ventures, Almi Invest GreenTech och affärsänglar satsar 1,76 miljoner euro. Både Unconventional och LRF blir nya delägare i Saveggy.

– Vi hoppas att det är ett långsiktigt engagemang från deras sida, vi får se hur långt vi kan ta oss med detta tillskott. Vi har nu en runway på ett och ett halvt år ungefär. Ambitionen och målsättningen är att vi då ska kommit ut i affärerna med vår produkt, Saveggys medgrundare och vd Arash Fayyazi.

Saveggy säkrar investeringen bara ett par månader efter att han deltog som gäst i Rapidus podd Lejonkulan och pitchade sin kapitalrunda. Om du missade avsnittet kan du lyssna nedan. Följ Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster för att inte missa din nästa investering eller inspireras av drivna entreprenörer.

– Åtminstone LRF och Almi hade lyssnat på avsnittet, men sedan vet jag inte till vilken grad det påverkade deras beslut. Under inspelningen fick en del tips från Janne som var on point, framför allt om vår prissättningsstrategi som vi arbetar mycket med, säger Arash Fayyazi.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.


 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Laserprecision i Lejonkulan

  Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

 • Hon återvinner elbilsbatterier

  Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.

 • Svensk scampi i Lejonkulan

  Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Med stor potential för de allra minsta

  I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

 • “Glada medarbetare jobbar bättre”

  Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till.