tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Sandberg donerar 100 Mkr

Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

Sandberg Development är moderbolag i en familjeägd koncern som verkat i Malmö sedan 50-talet. Bolaget har länge investerat i vattenteknik som är ett av koncernens fokusområden bredvid hälsa och säkerhet. 

Donationen ska stötta universitetets forskning för att exempelvis ta fram nya miljövänliga material som snabbt bryts ner i vatten, optimera rengöringsmetoder och minska förorenade utsläpp samt att studera hur vattnet i hud och slemhinnor påverkar kroppens upptagningsförmåga av läkemedel.

– Vi är mycket intresserade av hela kretsloppet av vatten. Under många år har vi investerat i bolag som arbetar med vatten. Vi har också arbetat länge tillsammans med Malmö universitets forskare och tycker att de är drivna och framåt så nu vill vi stötta dem och regionen, säger Stefan Persson, vd och koncernchef för Sandberg Development, och fortsätter:

– I och med att det är en donation så bestämmer vi bara inriktning, vatten, men det är Malmö universitet som bestämmer vilka forskningsprojekt pengarna ska gå till.

Det senaste vattenbolag som Sandberg investerat i är Pluvioflow. Bolaget grundades av forskare från Lund som har tagit fram översvämningssimulering som ska ligga till grund för stadsplanering i syfte att minimera skadorna vid översvämningar.

Några andra vattenrelaterade bolag som Sandberg är delägare i är Rescue Intellitec i Malmö, med filterteknik för att minimera föroreningsutsläpp vid tvätt av bland annat brandmäns utrustning, och Nordisk Clean Solutions i Malmö som minimerar vattenförbrukning i diskmaskiner.

Sandberg är även största ägare i Camurus, ett noterat läkemedelsbolag värt 28 miljarder kronor, och delägare i Swatab, Scandinavian Water Technology, som säljer produkter för miljövänlig städning och tvättning. Både Camurus och Swatab deltar för närvarande i forskningsprojekt vid Malmö universitet.

Elisabet Ottosson

Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.