måndag 22 juli 2024

inloggad som

Sandberg donerar 100 Mkr

Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

Sandberg Development är moderbolag i en familjeägd koncern som verkat i Malmö sedan 50-talet. Bolaget har länge investerat i vattenteknik som är ett av koncernens fokusområden bredvid hälsa och säkerhet. 

Donationen ska stötta universitetets forskning för att exempelvis ta fram nya miljövänliga material som snabbt bryts ner i vatten, optimera rengöringsmetoder och minska förorenade utsläpp samt att studera hur vattnet i hud och slemhinnor påverkar kroppens upptagningsförmåga av läkemedel.

– Vi är mycket intresserade av hela kretsloppet av vatten. Under många år har vi investerat i bolag som arbetar med vatten. Vi har också arbetat länge tillsammans med Malmö universitets forskare och tycker att de är drivna och framåt så nu vill vi stötta dem och regionen, säger Stefan Persson, vd och koncernchef för Sandberg Development, och fortsätter:

– I och med att det är en donation så bestämmer vi bara inriktning, vatten, men det är Malmö universitet som bestämmer vilka forskningsprojekt pengarna ska gå till.

Det senaste vattenbolag som Sandberg investerat i är Pluvioflow. Bolaget grundades av forskare från Lund som har tagit fram översvämningssimulering som ska ligga till grund för stadsplanering i syfte att minimera skadorna vid översvämningar.

Några andra vattenrelaterade bolag som Sandberg är delägare i är Rescue Intellitec i Malmö, med filterteknik för att minimera föroreningsutsläpp vid tvätt av bland annat brandmäns utrustning, och Nordisk Clean Solutions i Malmö som minimerar vattenförbrukning i diskmaskiner.

Sandberg är även största ägare i Camurus, ett noterat läkemedelsbolag värt 28 miljarder kronor, och delägare i Swatab, Scandinavian Water Technology, som säljer produkter för miljövänlig städning och tvättning. Både Camurus och Swatab deltar för närvarande i forskningsprojekt vid Malmö universitet.

Elisabet Ottosson

Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.