onsdag 17 april 2024

inloggad som

”Vi gör kalkylerad förlust”

|  
|  

Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.

– Förra året var ett investeringsår. Vi lägger stora resurser på både produktutveckling och på att anställa fler. Vi ökade antalet anställda med 240 personer och har nu 350 anställda, säger Daniel Gadd.

Position Green utvecklar ett rapporteringssystem för hållbarhetsdata. Nya EU-direktiv driver snabbt marknaden framåt, inte minst med CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, som stegvis kommer att omfatta allt fler företag.

Företagets tillväxt i omsättning går det inte att klaga på: 55 miljoner kronor under 2021, 115 Mkr under 2022 och 185 Mkr under 2023.

Resultatet på EBITDA-nivå blev minus 10 Mkr under 2022.

Facit för 2023: Minus 80 Mkr.

Förlusten på nästan halva omsättningen är dock inget som bekymrar Daniel Gadd. För två år sedan köpte det norska riskkapitalbolaget Norvestor drygt 50 procent av företaget och investerade cirka en halv miljard kronor i en affär där tre företag slogs samman: Position Green, norska The Governance Group och danska Velocity.

– Det finns pengar i kassan som räcker till vår expansion och vi räknar med att göra förlust även i år, även om den bör bli mindre. Enligt vår budget ska vi börja få positivt kassaflöde under fjärde kvartalet i år och gå med vinst under 2025.

Daniel Gadd säger att företaget investerar mer i produktutveckling än i försäljning och marknad just nu. Ändå har bolaget nu tio kontor, varav tre finns i USA och tre i Sverige samt i Oslo, Köpenhamn, London och Bryssel.

– Vi har nu 60 produktutvecklare som gör våra system redo för all den klimatrapportering som företag kommer att åläggas framöver. De allra flesta av dessa sitter i Malmö, säger Daniel Gadd och fortsätter:

– Om vi hade nöjt oss med en årlig tillväxt på 10 procent för att gå med vinst nu, så hade vi kunnat göra det. Men vi har högre ambitioner än så.

Utöver Norvestor finns drygt 100 aktieägare där Daniel Gadd själv är den största med strax under 10 procent av aktierna.

Av de totalt 350 anställda arbetar 125 personer i Malmö.

Gunnar Wrede

Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.