fredag 12 april 2024

inloggad som

60 Mkr för att minska vårdens klimatavtryck

|  
|  

Ett nytt EU-samarbete som ska minska sjukvårdens miljöpåverkan finansieras med 60 miljoner kronor. En del av det når Malmö, där samarbetet invigs nästa vecka. 

Malmöorganisationen Nordic Center for Sustainable Healthcare, NCSH, deltar i det nya EU-projektet Kit New Care. Malmöbolaget Sjöbergska Huset står för projektets IT-lösningar och ska bidra med att utveckla en projektportal och digitala vårdlösningar.

NCSH får cirka 3,5 miljoner av totalt 60 miljoner kronor från EU:s Horizon-program. Startskottet för projektet – med sina 19 partner i form av europeiska universitet, företag och stiftelser – sker nästa vecka i Malmö.

Kit New Care är avgränsat till njursjukvårdens värdekedja, men lösningar som kommer fram i det fyra år långa projektet är tänkta att kunna appliceras på alla vårdkategorier.

–  Vår del blir att arbeta med innovationer, ett område där vi i Sverige redan är världsbäst. Vi ska stå för att identifiera tekniker som redan används inom njursjukvård på olika ställen, identifiera smarta tekniker i andra branscher och, där lösningar inte finns i dag, utveckla nya innovationer. Allt ska sedan kunna implementeras i europeiska kliniker. Vi har flera skånska bolag med bra innovationer som i förlängningen kan delta, säger Daniel Eriksson, vd för NCSH.

Med de höga krav som ställs inom sjukvården är det svårt att föra in nya tekniker. Samtidigt står vården för 5-11 procent av de globala koldioxidutsläppen. Som exempel på områden med förbättringspotential nämner Daniel Eriksson minskad andel av engångsmaterial och förbättrad energihushållning i byggnader.

Elisabet Ottosson

Ett nytt EU-samarbete som ska minska sjukvårdens miljöpåverkan finansieras med 60 miljoner kronor. En del av det når Malmö, där samarbetet invigs nästa vecka. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.