måndag 29 april 2024

inloggad som

Sista etappen för Antidiabetic Food Center – som bäddar för fortsättning

Forskningssamarbetet AFC, Antidiabetic Food Center, vid Lunds universitet är på väg in i slutfasen av det offentligt finansierade projektet som resulterat i både forskningsgenombrott och ett antal nya bolag. Men ledningen planerar redan för en förlängning.

Hittills har ett antal patent samt nio uppstartsbolag – varav flera varit högt rankade i Venture cup – kommit ut ur det näringslivsanknutna projektet. AFC är en del av Vinnovas program VINN Excellence Center och exempel på nystartade företag som baseras direkt på AFC:s forskningsresultat är Carbiotix,  Innovafood, Speximo, ViscoSens, DoubleGood och ProPrev.

Inför den fjärde etappen, som är på två år, smalnar fokus.

inger_bjorck– Vi kommer att välja ut och prioritera speciellt angelägna forskningsspår där vi fått fram intressanta data. Vi tänker också söka Vinnovas riktade utlysning som vänder sig till befintliga VINN Excellence Center, där man har möjlighet att söka för en ny tioårsperiod, säger Lundaprofessorn Inger Björck, föreståndare för AFC.

Som genombrottsexempel nämner hon de resultat man nått i forskningen kring livsmedelskoncept som kan dämpa den låggradiga infektion som driver utvecklingen av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– Vi har kunnat identifiera nya prebiotiska kolhydrater som via förändrad tarmflora inte bara kan motverka inflammation utan även gynnsamt påverka aptitregleringen och underlätta blodsockerregleringen hos friska personer, säger Inger Björck.

Prebiotiska kolhydrater har identifierats bland annat i kornkärnbaserade produkter och baljväxter.

AFC ska också arbeta vidare med sin forskning som visar på att kost som dämpar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar även förbättrar kognitionen, alltså vårt arbetsminne. Ytterligare ett spår gäller hela måltiden och hur man kan utnyttja kombinationer av livsmedel för att optimera effekter på riskfaktorer.

– Utveckling av nya preventiva livsmedelskoncept är lite av vårt signum, vi vill med intelligent tänkande kring kost förebygga sjukdom, men inom det området är det inte så många som arbetar. Där finns dock en stor potential ur samhällssynpunkt, men naturligtvis också kommersiellt, säger Inger Björck.

Inför den fjärde delen av VINN-projektet har AFC budgeterat för 20 miljoner kronor per år i anslag. En tredjedel kommer från Vinnova, en tredjedel från Lunds universitet och en tredjedel från Region Skåne med flera, bland annat från näringslivet. Exempel på industriparter är Aventure och Orkla.

Jennie Lorentsson

Forskningssamarbetet AFC, Antidiabetic Food Center, vid Lunds universitet är på väg in i slutfasen av det offentligt finansierade projektet som resulterat i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.