måndag 29 april 2024

inloggad som

Första kvartalets skånska börsvinnare och förlorare

|  ,

Tolv skånska börsbolag har fått se sina aktier stiga med mer än 50 procent hittills i år. De som har fallit med minst 50 procent är dock betydligt fler.

Konjunkturen står och väger, Riksbanken har flaggat för räntesänkning, hoppet började spira under vintern.

Men osäkerheten är fortfarande stor. Riskkapitalmarknaden är fortfarande avvaktande. De bolag som lever på nyemissioner tvingas betala rejäla arvoden till garanter för att få emissionerna fulltecknade.

Nu har det första kvartalet av 2024 redan gått och inom ett par veckor kommer kvartalsrapporterna för de börsnoterade bolagen. Men redan nu kan en titt på aktiekurserna ge en fingervisning om aktieinvesterarnas förväntningar.

Tre skånska aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år. I topp ligger Terranet med en uppgång på 232 procent. Bolaget utvecklar sensorer till bilar som ska känna av hinder på vägen för att undvika olyckor. Produkten har dock inte lämnat labbstadiet och aktien har trots kvartalets uppgång fallit med 65 procent det senaste året. En aktie kostar 20 öre.

Tvåa med en uppgång på 179 procent är Ascelia Pharama som utvecklar ett kontrastmedel för att diagnosticera cancer. Aktien kom i fritt fall i augusti 2023 sedan resultaten från en fas 3-studie fick skjutas upp. Rapidus skrev i februari i år att resultaten nu väntas i maj i år. Förväntningarna stiger.

Trea är Precise Biometrics, ett bolag med lång historia av att inte riktigt komma ur startgroparna. Hittills i år har dock aktien flugit upp med 135 procent, varav hela uppgången skedde förra veckan.

Precise Biometrics utvecklar algoritmer för fingaravtrycksavkänning och har nyligen lanserat avkänning även för handflatan. Se förra veckans artikel om Precise Biometrics här.

Övriga aktier som stigit mer än 50 procent listas nedan.

Listan med aktier som fallit med mer än 50 procent är längre, hela 19 stycken. I botten finns diagnostikbolaget Carbiotix med en nedgång 84 procent hittills i år.

Värt att notera är att en nedgång med 50 procent är en halvering. En uppgång med 50 procent är dock inte en fördubbling, utan bara en uppgång med hälften av det som tappas vid en 50-procentig nedång. För att återta en 50-procentig nedgång måste en aktie stiga med 100 procent.

Gunnar Wrede

Aktier som stigit minst 50 procent hittills i år

FÖRETAGUPPGÅNG %
Terranet232
Ascelia179
Precise Biometrics135
Chosa86
Serstech84
Nattaro Labs78
Advenica64
Pharma Lundensis57
Bibb Instruments55
Alligator52
Combigene51
Hamlet Biopharma51
Siffrorna är tagna från Avanza måndagen 8 april kl. 10

Aktier som fallit minst 50 procent hittills i år

FÖRETAGNEDGÅNG %
Carbiotix83
Diagonal Bio80
Qlife Holding80
2Cure X78
Acconeer77
Beammwave77
Cortus Energy77
Spermosens77
Move By Bike72
Twiik71
Plexian70
FX International70
Euris68
Tendo66
Axichem59
Amniotics59
Aptahem58
Braincool58
Alteco54
Siffrorna är tagna från Avanza måndagen 8 april kl. 10

Tolv skånska börsbolag har fått se sina aktier stiga med mer än 50 procent hittills i år. De som har fallit med minst 50 procent är dock betydligt fler.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.