torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Första kvartalets skånska börsvinnare och förlorare

|  ,

Tolv skånska börsbolag har fått se sina aktier stiga med mer än 50 procent hittills i år. De som har fallit med minst 50 procent är dock betydligt fler.

Konjunkturen står och väger, Riksbanken har flaggat för räntesänkning, hoppet började spira under vintern.

Men osäkerheten är fortfarande stor. Riskkapitalmarknaden är fortfarande avvaktande. De bolag som lever på nyemissioner tvingas betala rejäla arvoden till garanter för att få emissionerna fulltecknade.

Nu har det första kvartalet av 2024 redan gått och inom ett par veckor kommer kvartalsrapporterna för de börsnoterade bolagen. Men redan nu kan en titt på aktiekurserna ge en fingervisning om aktieinvesterarnas förväntningar.

Tre skånska aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år. I topp ligger Terranet med en uppgång på 232 procent. Bolaget utvecklar sensorer till bilar som ska känna av hinder på vägen för att undvika olyckor. Produkten har dock inte lämnat labbstadiet och aktien har trots kvartalets uppgång fallit med 65 procent det senaste året. En aktie kostar 20 öre.

Tvåa med en uppgång på 179 procent är Ascelia Pharama som utvecklar ett kontrastmedel för att diagnosticera cancer. Aktien kom i fritt fall i augusti 2023 sedan resultaten från en fas 3-studie fick skjutas upp. Rapidus skrev i februari i år att resultaten nu väntas i maj i år. Förväntningarna stiger.

Trea är Precise Biometrics, ett bolag med lång historia av att inte riktigt komma ur startgroparna. Hittills i år har dock aktien flugit upp med 135 procent, varav hela uppgången skedde förra veckan.

Precise Biometrics utvecklar algoritmer för fingaravtrycksavkänning och har nyligen lanserat avkänning även för handflatan. Se förra veckans artikel om Precise Biometrics här.

Övriga aktier som stigit mer än 50 procent listas nedan.

Listan med aktier som fallit med mer än 50 procent är längre, hela 19 stycken. I botten finns diagnostikbolaget Carbiotix med en nedgång 84 procent hittills i år.

Värt att notera är att en nedgång med 50 procent är en halvering. En uppgång med 50 procent är dock inte en fördubbling, utan bara en uppgång med hälften av det som tappas vid en 50-procentig nedång. För att återta en 50-procentig nedgång måste en aktie stiga med 100 procent.

Gunnar Wrede

Aktier som stigit minst 50 procent hittills i år

FÖRETAGUPPGÅNG %
Terranet232
Ascelia179
Precise Biometrics135
Chosa86
Serstech84
Nattaro Labs78
Advenica64
Pharma Lundensis57
Bibb Instruments55
Alligator52
Combigene51
Hamlet Biopharma51
Siffrorna är tagna från Avanza måndagen 8 april kl. 10

Aktier som fallit minst 50 procent hittills i år

FÖRETAGNEDGÅNG %
Carbiotix83
Diagonal Bio80
Qlife Holding80
2Cure X78
Acconeer77
Beammwave77
Cortus Energy77
Spermosens77
Move By Bike72
Twiik71
Plexian70
FX International70
Euris68
Tendo66
Axichem59
Amniotics59
Aptahem58
Braincool58
Alteco54
Siffrorna är tagna från Avanza måndagen 8 april kl. 10

Tolv skånska börsbolag har fått se sina aktier stiga med mer än 50 procent hittills i år. De som har fallit med minst 50 procent är dock betydligt fler.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.