tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Sistaplats för Skåne efter pandemin

|  

Sysselsättningen i Skåne är på den högsta nivån på 30 år. Det framgår av den årliga rapporten “Hur har det gått i Skåne”, framtagen av Region Skåne.

Trots rapportens positiva rubricering är det inte mycket som Skåne gjort bättre än resten av landet under 2022.

Skånes befolkning uppgick i slutet av 2022 till drygt 1,41 miljoner invånare, enligt rapporten. Jämfört med året innan är det en ökning med 12.000 personer. Hela ökningen beror på inflyttning. Antalet födda i regionen minskade med 8 procent. Så få barn har inte fötts i Skåne på 15 år.

Sysselsättningen steg kraftigt under året, men Skåne har den lägsta sysselsättningen av alla län i landet – 77,3 procent jämfört med rikssnittet på 80,2. Arbetslösheten var 8,7 procent, förvisso den lägsta andelen arbetslösa som uppmätts i regionen sedan 2009, men över rikssnittet på 6,7 procent.

Skånes bruttoregionalprodukt, BRP, växte mellan 2020 och 2021 med 53 procent medan rikssnittet var 55 procent.

Ljuspunkterna finns som vanligt i delarna om regionens innovationskraft. 3,23 procent av BRP investerades i forskning och utveckling. Det placerar Skåne-Blekinge på 15:e plats i listan över EU-regioner som investerar störst andel av sin BRP i forskning. Därtill anses regionen tillhöra en av Europas 38 mest innovativa regioner, enligt EU:s “The Regional Innovation Scoreboard”.

Sysselsättningen i Skåne är på den högsta nivån på 30 år. Det framgår av den årliga rapporten “Hur har det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.