tisdag 27 februari 2024

inloggad som

… men flera bolag får inte fulltecknade nyemissioner

Flera skånska bolag har den senaste tiden rapporterat utfallet i sina kapitalanskaffningar. Resultaten är i många fall nedslående.

Malmöbaserade Aptahem har sedan 2014 utvecklat en behandling mot sepsis. Bolaget har nu rest 13,8 Mkr i en företrädesemission som endast tecknades till 40 procent, varav 9 procent från garanter. Siktet var inställt på nära 35 Mkr. Kapitalet ska framför allt finansiera kvarvarande förberedelser och genomförandet av en så kallad proof of concept-studie i klinisk fas 1b av bolagets läkemedelskandidat Apta-1.

I går meddelade Aptahem att man genomför en riktad emission till emissionsgaranterna med priset 0,06 kronor per aktie. Bolagets aktie handlas i dag för 0,08 kronor.

I april är det dags för inlösen av teckningsoptioner vilket skulle kunna ge Aptahem ytterligare 20 Mkr.

Malmöbolaget Wnt Research nådde upp till 56 procent av det önskade kapitalet och kunde fylla kassan med 31,4 Mkr före avdrag för emissionskostnader.

Bolagets vd Pernilla Sandwall kommenterar i ett pressmeddelande:

”Finansieringen går i huvudsak till vår pågående kliniska fas 2-studie med läkemedelskandidaten Foxy-5 för patienter med tjocktarmscancer. Inom kort kommer vi välja dos för nästa skede av studien där vi ska rekrytera 80 patienter. När vi har inkluderat hälften av patienterna kommer vi göra en initial utvärdering av effekten.”

Studien ska pågå in i 2025. Bolagets aktiekurs har minskat med 80 procent på ett år till 0,06 kronor. Aktuellt börsvärde är 54 Mkr.

Carbiotix i Lund med produktionsanläggning i Bjuv reste 14,2 Mkr i en företrädesemission som tecknades till 76 procent. Bolaget grundades för tio år sedan och har forskning, utveckling och försäljning inom områdena diagnostik av tarmhälsa, prebiotiska ingredienser, medicinsk mat och terapeutiska behandlingar.

Kapitaltillskottet ska gå till att kommersialisera produkterna och finansiera bolaget under hela 2024. I januari fick företaget tillstånd att börja sälja den prebiotiska fibern Carbiaxos som ingrediens i kosttillskott på den amerikanska marknaden. I slutet av förra året blev Carbiaxos godkänd som kosmetisk ingrediens i USA och Europa. Bolaget har en pågående studie för patienter med typ 2-diabetes.

Börsvärdet har minskat med över 90 procent på ett år och är nu 36 Mkr med aktiekursen 0,20 kronor. Grundaren Kristofer Cook är den största ägaren med 19 procent.

Elisabet Ottosson

Flera skånska bolag har den senaste tiden rapporterat utfallet i sina kapitalanskaffningar. Resultaten är i många fall nedslående.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad