måndag 14 oktober 2024

inloggad som

Sol Voltaics lämnar Ideon — bygger pilotanläggning i nya lokaler

Solcellsbolaget Sol Voltaics lämnar betahuset på Ideon i Lund och samlar personalen i Active Biotechs byggnad tvärs över gatan. Flytten markerar starten för bygget av en prototypanläggning som ska stå klar innan årets utgång.

I höstas tog nanoteknikbolaget Sol Voltaics in drygt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten och privata investerare för att ta nästa steg i arbetet med att utveckla kostnadseffektiva solceller. I fredags flyttade hela styrkan på närmare 30 anställda in i Active Biotechs hus i Lund där bolaget dubblar sin lokalyta till 670 kvadratmeter.

— Vi hade vuxit ur våra gamla lokaler och nu får vi möjlighet att rymma såväl administration och labb på ett ställe. Samtidigt kommer vi påbörja arbetet med en prototypanläggning här så snart vi har börjat komma till rätta, säger Sol Voltaics affärsutvecklare Erik Ohlsson till Rapidus.

Sol Voltaics har utvecklat en ny metod, aerotaxy, där nanotrådar av galliumarsenid tillverkas i gasmiljö i en kontinuerlig process. Nanotrådarna kan sedan appliceras på solceller och på så sätt öka verkningsgraden med upp till 25 procent. Uppbyggnaden av pilotlinjen är en mångmiljoninvestering för bolaget.

— Svårigheter är att skala upp tillverkningen från labbmiljö, det är första gången det byggs en sådan anläggning, säger Erik Olsson.

Pilotlinjen kommer att ha förmåga att tillverka nanotrådar för solceller med en total kapacitet på cirka 5 megawatt per år. Det kan jämföras med att det under 2013 installerades solceller med en sammanlagd effekt på 19 megawatt i hela Sverige, enligt siffror från branchföreningen Svensk Solenergi.

Avsikten är att börja leverera nanotrådar för utvärdering till solcellstillverkare under 2015 och följande år sätta upp en fabrik för industriell tillverkning.

Bland Sol Voltaics ägare finns Industrifonden, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management samt norska finansmannen Jens Ulltveit-Moe, som är senaste tillskottet. Som Rapidus rapporterade i måndags är Sol Voltaics ett av sex skånska företag som är med i första gallringen till Red Herrings lista över Europas 100 hetaste teknikbolag.

Joel Lyth

Solcellsbolaget Sol Voltaics lämnar betahuset på Ideon i Lund och samlar personalen i Active Biotechs byggnad tvärs över gatan. Flytten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.