fredag 3 maj 2024

inloggad som

Sol Voltaics lämnar Ideon — bygger pilotanläggning i nya lokaler

Solcellsbolaget Sol Voltaics lämnar betahuset på Ideon i Lund och samlar personalen i Active Biotechs byggnad tvärs över gatan. Flytten markerar starten för bygget av en prototypanläggning som ska stå klar innan årets utgång.

I höstas tog nanoteknikbolaget Sol Voltaics in drygt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten och privata investerare för att ta nästa steg i arbetet med att utveckla kostnadseffektiva solceller. I fredags flyttade hela styrkan på närmare 30 anställda in i Active Biotechs hus i Lund där bolaget dubblar sin lokalyta till 670 kvadratmeter.

— Vi hade vuxit ur våra gamla lokaler och nu får vi möjlighet att rymma såväl administration och labb på ett ställe. Samtidigt kommer vi påbörja arbetet med en prototypanläggning här så snart vi har börjat komma till rätta, säger Sol Voltaics affärsutvecklare Erik Ohlsson till Rapidus.

Sol Voltaics har utvecklat en ny metod, aerotaxy, där nanotrådar av galliumarsenid tillverkas i gasmiljö i en kontinuerlig process. Nanotrådarna kan sedan appliceras på solceller och på så sätt öka verkningsgraden med upp till 25 procent. Uppbyggnaden av pilotlinjen är en mångmiljoninvestering för bolaget.

— Svårigheter är att skala upp tillverkningen från labbmiljö, det är första gången det byggs en sådan anläggning, säger Erik Olsson.

Pilotlinjen kommer att ha förmåga att tillverka nanotrådar för solceller med en total kapacitet på cirka 5 megawatt per år. Det kan jämföras med att det under 2013 installerades solceller med en sammanlagd effekt på 19 megawatt i hela Sverige, enligt siffror från branchföreningen Svensk Solenergi.

Avsikten är att börja leverera nanotrådar för utvärdering till solcellstillverkare under 2015 och följande år sätta upp en fabrik för industriell tillverkning.

Bland Sol Voltaics ägare finns Industrifonden, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management samt norska finansmannen Jens Ulltveit-Moe, som är senaste tillskottet. Som Rapidus rapporterade i måndags är Sol Voltaics ett av sex skånska företag som är med i första gallringen till Red Herrings lista över Europas 100 hetaste teknikbolag.

Joel Lyth

Solcellsbolaget Sol Voltaics lämnar betahuset på Ideon i Lund och samlar personalen i Active Biotechs byggnad tvärs över gatan. Flytten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.