torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Nytt bolag övertar Sol Voltaics teknik

|  ,
|  

Konkursade Sol Voltaics teknik återuppstår under ledning av tidigare vd:n Erik Smith. Han är nu vd för nybildade Alignd System som kombinerar Lundabolagets nanoteknik med medicinteknik.

– Under tiden på Sol Voltaics tittade vi på andra marknader samt snabbare och billigare sätt att ta tekniken till marknaden. När Sol Voltaics gick i konkurs bestämde några av oss att försöka ta immateriella tillgångar från Sol Voltaics och Lunds Universitet, och starta ett företag som använder nanotrådar för att detektera cancer, säger Alignd Systems vd Erik Smith till Rapidus.

Aerotaxy, som utvecklades i Sol Voltaics, är en gasprocess för att tillverka nanotrådar. Med Alignd Systems metod ska cancer i biomarkörer kunna detekteras med 20 gånger ökad känslighet, enligt Erik Smith.

– All teknologi som det lagts pengar på kan vi nu fortsätta använda. Det är kul att se den gamla Sol-tekniken återuppstå, säger han.

Hittills har finansiering kommit från LU Holding, forskare från LU, Erik Smith samt medlemmar från den rådgivande kommittén där bland annat Lars Samuelson, Heiner Linke, Fredrik Höök och Winnie Svendsen sitter. Fyra personer arbetar i bolaget som har lokaler på Medicon Village. Inom några månader väntas dem enligt Erik Smith ha landat kapital från riskkapitalbolag.

Lundabolaget Sol Voltaics gick i konkurs i våras. Bolaget hade sedan start finansierats med totalt 500 miljoner kronor, inklusive stöd från Energimyndigheten och EU. Bland delägarna märktes Industrifonden, Nano Future Invest, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management, norska Kagra Gruppen och saudiska Riyadh Valley Company.

Emily Binks

Konkursade Sol Voltaics teknik återuppstår under ledning av tidigare vd:n Erik Smith. Han är nu vd för nybildade Alignd System […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.