söndag 28 april 2024

inloggad som

Dags för vändning för life science

Räntan måste gå ned för att intresset för life science-investeringar ska vakna. Det sa en enig panel på Aktiespararnas bolagsdag i Lund på måndagen.

Aktiekurserna i läkemedelsforskningsbolag är historiskt nedpressade. Investeringsviljan är låg och intresset är obefintligt för att ta hög risk för en i gengäld potentiellt hög avkastning i framtiden. Därför tampas många kassaflödeslösa bolag med svårigheter att få in kapital till rimliga villkor. De nyemissioner som görs sker till rekordlåga värderingar med kursfall och kraftig utspädning som följd. 

Det är heller inte ovanligt att nyemissioner inte blir fulltecknade vilket innebär att bolagen får rätta mun efter matsäck och vrida ned sina ambitioner i investeringar, forskning och utveckling, med ytterligare lägre värdering som följd i en ond spiral.

Detta är utgångspunkten för en paneldebatt då föreningen Aktiespararna håller en bolagsdag på måndagen, modererad av undertecknad.

Per Lönn (t.h), vice vd och medgrundare till Västra Hamnen Corporate Finance, vittnar om trenden:

– Många bolag som är beroende av att få in externt kapital har det tufft. Värderingarna, alltså aktiekurserna, är väldigt nedpressade, säger han.

På frågan vad som krävs för att trenden ska vända svarar Göran Forsberg (nr 2 från vänster), vd för läkemedelsbolaget Cantargia, att räntan är den enskilt viktigaste faktorn.

– Om räntan går ned kommer riskviljan att komma tillbaka, till en början hos större institutionella investerare. Därutöver måste de stora pharmabolagen börja agera genom att antingen köpa upp forskningsbolag eller börjar teckna licensavtal med dem, säger han.

Helen Tuvesson, vd för Active Biotech, håller med och utvecklar:

– Det behövs även ett par framgångshistorier som visar att läkemedelsforskning kan ge resultat och därmed avkastning. Det kommer att öka intresset för investeringar i sektorn, säger hon.

Göran Forsberg pekar på en affär som nyligen kommunicerades där läkemedelsjätten Bristol Myers lagt bud på det kanadensiska cancerforskningsbolaget Mirati Therapeutics på 4,8 miljarder dollar.

– Det här är en typ av affär som ger hopp om framtiden, säger han.

Panelen, som förvisso inte är helt opartisk i sammanhanget, anser att de pressade aktiekurserna innebär ett bra köptillfälle för den riskvillige. Men köp inte bara en läkemedelsforskningsaktie, det är som ett lott. Man ska köpa mindre poster i flera och därmed sprida risken.

Gunnar Wrede

Enig expertpanel: Räntan måste gå ned för att intresset för life science-investeringar ska vakna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.