fredag 21 juni 2024

inloggad som

…när fler satsar på solceller

I Sverige har elproduktionen från solenergi multiplicerats de senaste åren. Utvecklingen skyndas på av höga elpriser som gör att allt fler satsar på solceller.

För fem år sedan var den installerade effekten från solceller i Sverige drygt 400 megawatt per år, för 2022 låg effekten på 2,7 gigawatt. Av den hade 1,1 gigawatt installerats bara under förra året. Det enligt en analys från branschorganisationen Solar Power Europe.

Anledningen till att solceller blivit så populärt just nu är enligt Jouri Kanters, lektor i energi och byggdesign vid LTH, en kombination av två faktorer.

– Det har blivit mycket billigare med solceller, dessutom har elpriserna gått upp. Så folk tror att det är billigare att installera solceller, och det blir det nog också, säger han.

Anledningen till prissänkningen beror på att man har hittat material som kan ersätta de dyrare komponenterna i solceller.

– Men även att själva produktionen av solcellerna har ökat, vilket gjort dem billigare, säger Jouri Kanters.

Branschorganisationen Svensk Solenergi har 280 medlemmar. Bland annat fastighetsägare, installatörer och tekniker. Men desto färre solcellstillverkare.

– Det finns bara ett svenskt företag som producerar solceller. Det är Midsummer som har en fabrik i Järfälla, säger Svensk Solenergis vd Anna Werner.

Den absolut största andelen av solcellsanläggningarna kommer från Kina. Utöver det finns det en handfull bolag som beställer cellerna från Kina och sätter ihop modulerna i Sverige.

Mette Carlbom

I Sverige har elproduktionen från solenergi multiplicerats de senaste åren. Utvecklingen skyndas på av höga elpriser som gör att allt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]