onsdag 17 april 2024

inloggad som

E.on satsar på banbrytande energipilot i Malmö

|  ,
|  

Malmö kan bli en av de första platserna i världen med en anläggning för geotermisk energi i industriell skala. Om E.ons provborrningar under våren faller väl ut kan den första anläggningen stå klar redan 2022.

Djupgeotermi innebär att man borrar sig ner till uppemot sju kilometer under jordytan och då får upp varmt vatten som är redo gå direkt ut i fjärrvärmenätet. Tidigare har grundare borrningar gjorts, men i höst tas den första anläggningen på det här djupet i bruk i Finland.

Energimyndigheten stöttar pilotprojektet med 12,8 miljoner kronor och projektets totala budget uppgår till 57 miljoner. Provborrningarna sker tillsammans med energiföretaget St1, som även arbetat med anläggningen i Finland. Den ska tas i bruk under hösten och blir även avgörande för E.ons projekt.

– När vi ser att det funkar där kommer vi att börja storskaligt. Vi tror absolut på det, men det finns osäkerheter kring det. Först ska vi göra det här försöket som pågår nu under våren. Om resultaten är positiva kan det bli en anläggning i storleken 50 megawatt, säger Per-Anders Tauson, vd E.on värme, till Rapidus.

Djupgeotermi är en yteffektiv metod och kan förläggas vid anläggningar som ska tagits ut bruk. Heleneholmsverket är en av de som så småningom ska kunna omvandlas till en djupgeotermianläggning. Vad det kommer att kosta totalt kan de inte uttala sig om än.

– Själva investeringen blir ganska stor, det ser vi. Borrningen är det som kostar. Proven ska visa vad en investering kommer att ligga på, säger Per-Anders Tauson.

Resultaten av provborrningarna beräknas vara klara senast under tidig höst i år.

Mette Carlbom

Malmö kan bli en av de första platserna i världen med en anläggning för geotermisk energi i industriell skala. Om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.