fredag 26 april 2024

inloggad som

Klena utfall i nyemissioner

Varken Active Biotech eller Pila Pharma lyckades får sina nyemissioner fulltecknade.

Life Science-bolagens kamp om finansieringen fortsätter. Active Biotech i Lund, som utvecklar läkemedel mot cancer och inflammationer, fick in 85 procent av det önskade beloppet 51 miljoner kronor. Emissionslikviden stannade på 43,5 Mkr och då utnyttjades samtliga garantiåtaganden.

– Marknadsklimatet är pressat just nu men vi har bra huvudägare som varit med oss länge genom många finansieringsrundor, sa vd Helén Tuvesson till Rapidus då bolaget aviserade emissionen i november. Nu säger hon i ett pressmeddelande utan att precisera hur utfallet påverkar verksamheten:

– Jag är tacksam för stödet från befintliga och nya aktieägare och jag ser fram emot att uppdatera er allt eftersom projekten fortskrider.

Utfallet i Pila Pharmas nyemission blev 31 procent av önskade 26 Mkr. Därmed kommer endast 8,1 Mkr in i kassan. Utfallet innebär att bolaget tvingas lägga ett projekt kring den sällsynta sjukdomen erytromelalgi på hyllan tills vidare. Däremot uppger vd Dorte X Gram att en studie kring fetma kan fortgå.

Pila Pharma gick till börsen 2021 med en molekyl för diabetes typ 2 och potentiellt även fetma. På senare tid har bolaget betonat att samma molekyl nu utvecklas primärt för fetma.

Gunnar Wrede

Varken Active Biotech eller Pila Pharma lyckades får sina nyemissioner fulltecknade.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.