torsdag 25 juli 2024

inloggad som

50-tal anställda varslas i Lund

|  
|  ,

Lundabolaget Sol Voltaics, som utnämndes till Årets Rapidusföretag 2016, har begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Detta sedan bolagets finansiärer bestämt att stoppa kapitaltillförseln.

– Vi hade en finansiell lösning som sprack dagen innan vi skulle emittera nya aktier. Det kom som en överraskning och vi har våra spekulationer om att det kan ha funnits anledningar som inte rörde oss. Men i grunden är problemet att utveckling av framtidsteknologier tar tio år i snitt och investerare vill i dag inte satsa på utveckling som tar tid, säger Sol Voltaics vd Erik Smith till Rapidus.

Bolaget har sedan starten finansierats med totalt omkring 500 miljoner kronor, inklusive stöd från Energimyndigheten och EU. Bland delägarna märks Industrifonden, Nano Future Invest, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management, norska Kagra Gruppen och saudiska Riyadh Valley Company.

– Vi skulle behöva två, tre år till och ytterligare 200-250 miljoner kronor för att få färdigt tekniken för solenergi, säger Erik Smith.

Nu söker Sol Voltaics efter nya tillämpningsområden för de tekniska framsteg som bolaget faktiskt gjort. Bolaget har ett antal patent som de tror kan ha ett värde inom bioteknik för att utveckla biosensorer, samt vid utveckling av nanorör. Förhoppningen är att någon vill köpa upp de immateriella rättigheterna och låta verksamheten fortsätta i ny regi och inom nya områden.

– Vi letar desperat efter lösningar som kan rädda verksamheten, men jag kan inte påstå att det ser ljust ut. Det är en hemskt tråkig och ledsam situation, inte minst med tanke på det fantastiska gäng som jobbar hos oss. Vi alla tror väldigt mycket på vår teknik och har lagt själen i att få verksamheten att rulla, men det ser riktigt mörkt ut nu, säger ordförande Magnus Ryde till Rapidus.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Sol Voltaics, som utnämndes till Årets Rapidusföretag 2016, har begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Detta sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.