fredag 26 april 2024

inloggad som

50-tal anställda varslas i Lund

|  
|  ,

Lundabolaget Sol Voltaics, som utnämndes till Årets Rapidusföretag 2016, har begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Detta sedan bolagets finansiärer bestämt att stoppa kapitaltillförseln.

– Vi hade en finansiell lösning som sprack dagen innan vi skulle emittera nya aktier. Det kom som en överraskning och vi har våra spekulationer om att det kan ha funnits anledningar som inte rörde oss. Men i grunden är problemet att utveckling av framtidsteknologier tar tio år i snitt och investerare vill i dag inte satsa på utveckling som tar tid, säger Sol Voltaics vd Erik Smith till Rapidus.

Bolaget har sedan starten finansierats med totalt omkring 500 miljoner kronor, inklusive stöd från Energimyndigheten och EU. Bland delägarna märks Industrifonden, Nano Future Invest, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management, norska Kagra Gruppen och saudiska Riyadh Valley Company.

– Vi skulle behöva två, tre år till och ytterligare 200-250 miljoner kronor för att få färdigt tekniken för solenergi, säger Erik Smith.

Nu söker Sol Voltaics efter nya tillämpningsområden för de tekniska framsteg som bolaget faktiskt gjort. Bolaget har ett antal patent som de tror kan ha ett värde inom bioteknik för att utveckla biosensorer, samt vid utveckling av nanorör. Förhoppningen är att någon vill köpa upp de immateriella rättigheterna och låta verksamheten fortsätta i ny regi och inom nya områden.

– Vi letar desperat efter lösningar som kan rädda verksamheten, men jag kan inte påstå att det ser ljust ut. Det är en hemskt tråkig och ledsam situation, inte minst med tanke på det fantastiska gäng som jobbar hos oss. Vi alla tror väldigt mycket på vår teknik och har lagt själen i att få verksamheten att rulla, men det ser riktigt mörkt ut nu, säger ordförande Magnus Ryde till Rapidus.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Sol Voltaics, som utnämndes till Årets Rapidusföretag 2016, har begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Detta sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.