torsdag 19 september 2024

inloggad som

Active Biotech kämpar vidare

|  
|  

Active Biotech hade knappt 6 miljoner kronor i kassan vid utgången av september. Nu ska bolaget genomföra en företrädesemission om 51 miljoner kronor.

Nyemissionen omfattas av tecknings- och garantiåtaganden om cirka 28 miljoner kronor från ägarna M.G.A. Holding, Peter Thelin privat och via Sjuenda Holding samt Tredje- och Fjärde AP-fonderna.

– I nuläget är en företrädesemission den bästa möjligheten för oss att finansiera verksamheten. Vi fortsätter att utvärdera olika finansieringsmöjligheter – för ett litet bioteknikföretag som vårt är detta en ständigt pågående process. Marknadsklimatet är pressat just nu men vi har bra huvudägare som varit med oss länge genom många finansieringsrundor, säger bolagets vd Helén Tuvesson och fortsätter:

– Pengarna räcker för vår verksamhet under hela 2024.

Active Biotechs läkemedelskandidater tasquinimod och laquinimod var tidigare utlicensierade till två stora läkemedelsbolag, då som behandling av sjukdomarna prostatacancer respektive multipel skleros, MS. Bolagen valde dock att inte gå vidare efter
fas 3-studierna och Active Biotech fick tillbaka rättigheterna.

– Det har plöjts ner stora summor pengar – det handlar om över 1 miljard kronor per projekt. Båda läkemedelskandidaterna visade effekt i fas 3-studierna, men inte tillräckligt god effekt i de aktuella indikationerna. Nu äger vi jättestora datapaket från kliniska studier som efter genomgång gjorde att vi bestämde oss för att fortsätta utveckla projekten – men för andra indikationer där vi bedömer det är bättre chans att lyckas, säger Helén Tuvesson.

Nu har Active Biotech tre projekt. Det är huvudprojektet tasquinimod som nu utvecklas för olika typer av blodcancer, laquinimod mot inflammatoriska ögonsjukdomar samt naptumomab, en immunterapi för lungcancer och solida tumörer. Naptumomab är utlicensierat till ett läkemedelsföretag, NeoTX, som finansierar utvecklingsarbetet.

– Vårt fokus är i nuläget tasquinimod för den ovanliga blodcancern myelofibros, där vi planerar att starta två fas 2-studier under 2024. När det gäller laquinimod-projektet har vi fått bra resultat från fas 1-studien och har beslutat att inte starta den kliniska fas 2-studien förrän vi har ett partnerskap på plats.

Bolaget startade på 1980-talet och har sedan dess gått igenom ägarbyten, omstöpningar och nedskärningar. Det finns i Lund, har åtta anställda och ett antal konsulter.

Elisabet Ottosson

Active Biotech hade knappt 6 miljoner kronor i kassan vid utgången av september. Nu ska bolaget genomföra en företrädesemission om 51 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.