onsdag 28 februari 2024

inloggad som

Aligned Bio får 23 miljoner och tunga delägare

|  ,
|  

Aligned Bio, Lundabolaget som tog över konkursade Sol Voltaics teknik Aerotaxy, tar in 23 miljoner kronor från Stockholms Affärsänglar STOAF, Christer Fåhraeus Fårö Capital, Mistbase-grundarnas Mist Ventures och Almi Invest. 

Pengarna ska gå till att öka produktionen av bolagets plattformar av nanotrådar. Produktionsprocessen kallas Aerotaxy, en gasprocess som utvecklades av Sol Voltaics för att effektivisera solceller. 

Nu utnyttjas nanotrådarna för att identifiera biomarkörer på molekylnivå. Tekniken kan användas för att upptäcka cancer i ett tidigare skede till lägre kostnader än dagens metoder. Men flera andra tillämpningar inom detektion av sjukdomar ligger även nära till hands. 

– Det är ganska coolt. Föreställ dig en massa nanotrådar som vänder sig mot mikroskoplinsen och blinkar ett varningsljus när en cancermolekyl upptäckts. Nanotrådarnas känslighet är betydligt bättre än dagens industristandard vilket möjliggör tidigare upptäckt av sjukdomar, något som kan rädda liv. Tekniken kan dessutom appliceras på alla typer av avancerade sensorer. Du skulle till exempel kunna använda nanobaserade biosensorer för att hitta gifter i vatten eller luft, säger Erik Smith, vd på Aligned Bio. 

Det nya kapitalet ska även användas till att vidareutveckla konceptet till bolagets nästa produkt. Det är en teknik för att kunna avläsa DNA-molekyler med hög precision. 

– Våra tester indikerar att vi kan få fram upp till åtta gånger mer genetisk information än dagens industristandard till liknande kostnader, säger Erik Smith. 

STOAF och Fårö Capital är de största investerarna i rundan och blir nya storägare i Aligned Bio. Samtidigt satsar Mist Ventures och Almi Invest nytt kapital. Tidigare har bolaget även finansierats av LU Holding, forskare från LU, Erik Smith samt medlemmar från den rådgivande kommittén där bland annat Lars Samuelson, Heiner Linke, Fredrik Höök och Winnie Svendsen sitter. 

Emiliano Strauss

Aligned Bio, Lundabolaget som tog över konkursade Sol Voltaics teknik Aerotaxy, tar in 23 miljoner kronor från Stockholms Affärsänglar STOAF, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad