onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Aligned Bio får 23 miljoner och tunga delägare

|  ,
|  

Aligned Bio, Lundabolaget som tog över konkursade Sol Voltaics teknik Aerotaxy, tar in 23 miljoner kronor från Stockholms Affärsänglar STOAF, Christer Fåhraeus Fårö Capital, Mistbase-grundarnas Mist Ventures och Almi Invest. 

Pengarna ska gå till att öka produktionen av bolagets plattformar av nanotrådar. Produktionsprocessen kallas Aerotaxy, en gasprocess som utvecklades av Sol Voltaics för att effektivisera solceller. 

Nu utnyttjas nanotrådarna för att identifiera biomarkörer på molekylnivå. Tekniken kan användas för att upptäcka cancer i ett tidigare skede till lägre kostnader än dagens metoder. Men flera andra tillämpningar inom detektion av sjukdomar ligger även nära till hands. 

– Det är ganska coolt. Föreställ dig en massa nanotrådar som vänder sig mot mikroskoplinsen och blinkar ett varningsljus när en cancermolekyl upptäckts. Nanotrådarnas känslighet är betydligt bättre än dagens industristandard vilket möjliggör tidigare upptäckt av sjukdomar, något som kan rädda liv. Tekniken kan dessutom appliceras på alla typer av avancerade sensorer. Du skulle till exempel kunna använda nanobaserade biosensorer för att hitta gifter i vatten eller luft, säger Erik Smith, vd på Aligned Bio. 

Det nya kapitalet ska även användas till att vidareutveckla konceptet till bolagets nästa produkt. Det är en teknik för att kunna avläsa DNA-molekyler med hög precision. 

– Våra tester indikerar att vi kan få fram upp till åtta gånger mer genetisk information än dagens industristandard till liknande kostnader, säger Erik Smith. 

STOAF och Fårö Capital är de största investerarna i rundan och blir nya storägare i Aligned Bio. Samtidigt satsar Mist Ventures och Almi Invest nytt kapital. Tidigare har bolaget även finansierats av LU Holding, forskare från LU, Erik Smith samt medlemmar från den rådgivande kommittén där bland annat Lars Samuelson, Heiner Linke, Fredrik Höök och Winnie Svendsen sitter. 

Emiliano Strauss

Aligned Bio, Lundabolaget som tog över konkursade Sol Voltaics teknik Aerotaxy, tar in 23 miljoner kronor från Stockholms Affärsänglar STOAF, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.