fredag 3 maj 2024

inloggad som

Mobilbranschen är död — länge leve mobiltekniken

Kristian analys2Kort sagt: Färre skånska företag än vanligt visar upp sig på Mobile World Congress i Barcelona när denna telekombranschens mötesplats nummer ett öppnar om en dryg vecka.
Det är helt galet. Istället borde många fler aktörer sluta upp för att hitta möjligheter att ta mobiltekniken vidare.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Den allra viktigaste trenden inom telekom senaste åren är att mobilindustrin nu helt smält ihop med det vi tidigare kallat IT. Undan för undan har telefonerna blivit smartare, och plockat upp funktioner som tidigare bara fanns i datorvärlden.

På sina håll är den traditionella telefonmarknaden övermogen med blodiga priskrig, ja närmast döende som isolerad nisch. Samtidigt står det klart att mobilteknik spelar en allt viktigare roll i det bredare begreppet IT.

Detta har medfört att telekomvärldens stora mötesplats i Barcelona blivit en angelägenhet för många, många fler. Dessvärre ser det inte ut som att polletten riktigt trillat ner ute i näringslivet.

Istället för fler, reser färre skånska företag till Mobile World Congress i år. Som vi kunde berätta i går beror det främst på att den gemensamma utställningsmonter som Cluster55 tidigare ordnat för småbolag inte blir av.

Det är ett problem, men det finns också möjligheter för regionen att själv ta kommandot.

Fusionen mellan mobilindustrin och IT-sektorn är nämligen extra tydlig i Skåne, där det i princip inte är relevant i dag att prata om mobilbranschen som eget begrepp.

* Sony Mobile är nu helt inriktat på mjukvara vid anläggningen i Lund. Det handlar inte heller bara om mjukvara för telefoner, utan forskningen ska ses i ett perspektiv med kommunikationstjänster i allehanda enheter.

* Ericsson, som en gång rullade i gång mobilracet, jobbar förvisso med modemutveckling i Lund men för moderkoncernen kretsar allt kring ökad trafik i mobilnäten. I dag drivs detta i första hand inte av ringande utan av datatrafik. I spåkulan finns en värld där 50 miljarder prylar är uppkopplade mot nätet år 2020.

* Forskningsinstitutet Mapci är igång. Finansiärerna Sony Mobile, Lunds universitet och Region Skåne vill säkra att industrin ligger i framkant vad gäller distribuerad molnteknologi.

* Jättesatsningen Sigma Connectivity handlar till fullo om det så kallade Internet of Things. Ett område som brukar pekas ut som framtidshopp för Skåne är e-hälsa, där man med rätt utrustning exempelvis ska kunna övervaka patienter på distans.

* Och som ett monument över denna allt mer uppmixade industri håller Vasakronan på att öppna ett klusterhus i Lund för mobiltekniska affärer, vilket Rapidus berättade om redan för ett år sedan.

Den gamla gränsen mellan IT och telekom har alltså suddats ut. Begreppet ICT (Information and Communication Technology) har funnits ett tag men det är den underliggande trenden som är viktig:

Innehåll och tjänster spelar störst roll, inte vilken fysisk apparat vi har framför oss, så länge som den är trådlös.

Det snackas nu om nästa våg av affärer att surfa på, när hybriden IT/telekom i sin tur integreras mer i omliggande branscher. Räkna med att årets mässa i Barcelona visar fler nyheter i stil med Sonys nya SmartWear-linje. Med ett elektroniskt band kring handleden ska folk kunna kontrollera såväl sin kommunikation som styra mediespelare och följa sina egna fysiska rörelser.

Men kanske är Barcelona inte bästa stället att utforska dessa möjligheter?

Med över 70.000 besökare är Mobile World Congress ett epicentrum för mobilindustrin, men det är en stereotyp och ganska gammaldags mötesplats. När jag var där senast spatserade fortfarande eleganta damer omkring som dragplåster inne på mässområdet.

Denna tröghet kan Öresundsregionen utnyttja.

Varför inte skapa en egen träffpunkt, med tydlig inriktning mot Internet of Things. Målgruppen ska inte primärt vara traditionella telekombolag, utan alla företag som på ett eller annat sätt har nytta av mer mobila produkter.

Det har pratats länge om att våra vardagsprylar ska kopplas upp mot nätet. Utmaningarna för de skånska aktörerna är att själva driva upp tempot i denna utveckling, att skapa fler användningsområden för tekniken.

En ny marknad skulle må bra av en ny mötesplats, och även om affärerna är globala får den gärna hamna i Skåne.

 

Kort sagt: Färre skånska företag än vanligt visar upp sig på Mobile World Congress i Barcelona när denna telekombranschens mötesplats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.