torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Ascelia rusar på fas 3-resultat

|  
|  

Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

Det tog sin tid. Ascelia Pharma skulle ursprungligen redovisa reslutaten från studien förra året, men tvingade skjuta upp det sedan resultaten behövde tolkas om. Sedan har bolaget flaggat för att resultaten bör komma i maj i år, och nu kom de.

Det handlar om leverkontrastmedlet Orviglance där företaget nu konstaterar ”övertygande visualisering av fokala leverskador med Orviglance (CMRI) jämfört med icke-förstärkt MR, med statistisk signifikans”.

Orviglance är i utveckling som ett first-in-class kontrastmedel för magnetkameraundersökning av levern hos patienter med gravt nedsatt njurfunktion och har beviljats särläkemedelsstatus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

”Efter stora utmaningar under studien är vi mycket nöjda över att slutföra den kliniska utvecklingen av Orviglance med dessa starka resultat i fas 3. Vi ser nu fram emot att föra Orviglance vidare genom registreringsprocessen och göra det tillgängligt för patienter”, skriver vd Magnus Corfitzen i ett pressmeddelande.

Den addresserbara marknaden för Orviglance uppskattas av bolaget till cirka 8 miljarder kronor årligen.

Ascelia är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista och nyheten skickade upp aktien med som mest 40 procent på torsdagen. Aktien föll dock tillbaka och när detta skrivs hade den stigit med 24 procent.

Nästa steg för Ascelia är att ansöka om marknadsgodkännande i USA, men den ansökan kommer inte att lämnas in förrän i mitten av 2025.

Gunnar Wrede

Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad