tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Köpcentrum byter strategi när butiker försvinner

Äventyrsland trängs med myndigheter i Entré-huset. I Triangeln öppnas kontorshotell och en VR-arkad. När butikerna flyr stan ställs fastighetsägarna inför nya utmaningar.

– Innan Emporia öppnade fanns en balans mellan köpkraften och butiksytan i Malmö. När Emporia sedan kom så skopade de upp handeln och satte det hela på en ny nivå, säger Robert Felczak, affärsansvarig för Handel på Vasakronan, som äger Triangelns köpcenter.

Nu letar fastighetsägarna till stadens köpcentrum nya sätt att fylla lokalerna.

– En hel del satsar på vård. En del satsar mycket på underhållning, säger Robert Felczak.

Triangelns köpcentrum klarade sig bra även under pandemin, tack vare positionering, läge och tillgång till allmänna kommunikationer. Besökssiffrorna pekar till och med uppåt.

Vid årsskiftet stod drygt 5 procent av köpcentrets lokalytor tomma. Även här byggs det om i en anpassning till utvecklingen. Nyligen invigdes till exempel That VR Thing, en spelarkad för virtual reality. I april öppnar Arena, som är Vasakronans satsning på så kallad co-working, kontorshotell som ersätter en del av butiksytan. Det planeras även för fler restauranger.

– Köpcentrum utvecklas hela tiden och anpassar sig ​​efter folks behov. För bara tio år sedan var i snitt 2-4 procent av köpcentrumens ytor restauranger och caféer, nu är det ofta mellan 8 och 10 procent, säger Robert Felczak.

Läget är dock olika för stadens olika köpcenter. Caroli står sedan länge med övervägande tomma lokaler och Mobilia har vigt en del av kvarteret till vårdinrättningar. Ett köpcentrum som tidigare dragits med svårigheter är Entré vid Värnhem. 2017 var endast 47 procent av ytan uthyrd och samma år köpte Malmöbaserade Trianon fastigheten.

– Nu har vi mer än 95 procent uthyrt och har på gång till de sista kvadratmetrarna. Men det är inte primärt butiker utan samhällsservice, kontor och upplevelser, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

Här finns nu bland annat Coops regionkontor och ett servicekontor för myndigheten Statens servicecenter.

– Det vi inte ser marknad för någonstans är klädeshandeln. De stora skeppen som H&M och Lindex öppnar inte några nya butiker, säger Anna Heide.

Trianon samäger även Rosengårds Centrum tillsammans med Fastighets AB Hemmaplan. Här är det nästan full beläggning.

– Lokal anpassning är nyckeln till all form av utveckling av centrum. Både Entré och Rosengårds Centrum har tidigare ägts av aktörer som inte har en lokal kännedom och det är en viktig förutsättning för att det ska bli rätt satsningar, säger Anna Heide.

Mette Carlbom

Äventyrsland trängs med myndigheter i Entré-huset. I Triangeln öppnas kontorshotell och en VR-arkad. När butikerna flyr stan ställs fastighetsägarna inför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

 • “Räntesmällen är tagen nu”

  Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.