måndag 29 april 2024

inloggad som

Midvinter i konjunkturen — glöm inte möjligheterna

Kort sagt: Just nu är det kallt, mörkt och motvind i konjunkturen. Men på andra sidan vargavintern har Skåne många möjligheter. Regionen präglas av mod och kreativitet. Utmaningarna till trots — den riktiga tillväxten kan finnas runt hörnet.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Den sista Rapidusanalysen i november, De verkliga utmaningarna finns bortom varslen, väckte många känslor.

”Bra skrivet”, ”läsvärd artikel” och ”insiktsfullt” var några av kommentarerna. Men vi fick också kritik för att vara negativa, att fokus på problem kan bli självuppfyllande.

Jag är övertygad om att fakta och en realistisk grundsyn är bästa vägen till framgång. Som analysen handlade om måste nämligen Skåne lära sig hantera ett antal avgörande strukturella utmaningar.

Exempelvis måste vi förhålla oss till trenden att viktiga företag, både etablerade verksamheter och tillväxtbolag, flyttar eller säljs till utlandet. Så sent som förra veckan gick Lundaklenoden Gambro till amerikanska händer.

Samtidigt får vi inte glömma bort möjligheterna när det blåser snålt.

Jag tänker på chanserna för enskilda entreprenörer att lyckas, men också på regionens förutsättningar att ta en plats på världskartan. Glöm Edvard Perssons devis ”Vi klarar oss nog ändå” — detta är faktorer som kan ta oss till toppen.

Vi har en hög utbildningsnivå. I princip är det bara Stockholm och Uppsala som ligger bättre till i andel invånare med eftergymnasial skolning. Visst bidrar de lärde i Lund till statistiken, men de kan också bidra till tillväxten.

Lunds universitet har på senare år ökat engagemanget utanför de akademiska korridorerna. Gemensamma satsningar med näringsliv och offentlig sektor, som klusterinitiativet Mobile Heights, kan skapa möjligheter enligt den så kallade triple helix-modellen.

Skåne har gott om forskningsparker, som bland annat jobbar för att kommersialisera forskningsresultaten. Stödsystemet för innovationer är väl utbyggt, även om det kan saknas riskvilligt kapital.

Rapidus har i tidigare granskningar visat att systemet haft svårt att fostra nya storföretag. Att parkerna och inkubatorerna nu öppnar sig mot omvärlden och bjuder in till öppna innovationsprojekt är lovande. Det är bäddat för många vinnare, då etablerade företag kan stärka sin innovationskraft medan mindre bolag tidigt hittar kunder och finansiärer.

Överlag har Skåne en inspirerande entreprenörsanda. Nyföretagandet ligger bra till, och inom området kunskapsintensiva bolag finns serieentreprenörer som efter exit-affärer väljer att starta om och investera i nya företagsbyggen.

I Malmö har Joachim Samuelsson tagit sig an mobilteknikbolaget Crunchfish och i Lund jobbar Christer Fåhraeus med att ta Flatfrogs tryckkänsliga bildskärmar ut i världen. Vi ser också mer seniora affärsmän som Dan Olofsson och Sten K Johnson satsa på nyföretagande i form av Uppstart Malmö respektive ett entreprenörscenter vid Lunds universitet.

I stort imponerar regionens framtidsprojekt. Jag tänker inte bara på internationella dragplåster som ESS och Max IV (med start 2015 och 2019) utan på satsningar som Varvstaden i Malmö och Brunnshögsområdet i Lund.

De kreativa miljöerna blir fler och fler, med potential för korsbefruktning. Vi ska bara lära oss att tänka mer inkluderande än exkluderande. Det gäller i relationen Malmö-Lund, upp mot Helsingborg och Kristianstad. Det gäller företagare och branscher sinsemellan och inte minst förhållandet Sverige-Danmark.

Öresundsdynamiken har stor potential. Regionen växer och någon gång 2021 passerar vi fyra miljoner invånare. Vi har en ren och snygg miljö, är fria från värsta sortens korruption och sitter med en infrastruktur som heter duga. Integrationen må ligga i träda, men under åren med bron har vi sett hög marknadseffektivitet inom områden som jobb, handel och bostäder.

Nu kommer alla dessa möjligheter inte bära de stora frukterna 2013 eller för den delen 2014. Men vi måste driva arbetet framåt trots pressen från den världsekonomiska krisen.

Det är dags att våga tänka stort och lämna småskaligheten bakom oss. Vi behöver tidigt investera i strategier som kan bära hela vägen. Det gäller entreprenören som startar nästa exportföretag, såväl som politikern och stödorganisationen som försöker skapa ett nytt Silicon Valley i Skåne.

Kort sagt: Just nu är det kallt, mörkt och motvind i konjunkturen. Men på andra sidan vargavintern har Skåne många […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.