onsdag 17 april 2024

inloggad som

Näringslivets önskelista

Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

Rapidus har skickat ut frågan om vad som står på önskelistan till några av de mer tongivande personerna i det skånska näringslivet. Urvalet består av en blandning av företrädare för etablerade företag, organisationer och innovationsmiljön. Vi fick in elva svar.

Kerstin Lindell, ordförande Bona, styrelseledamot Peab, Hexpol, Inwido, Indutrade och Nordlock, ordförande Sydsvenska Handelskammaren.

”På önskelistan för 2024 står önskan om fortsatta investeringar inom energiförsörjning och infrastruktur, i synnerhet ökad satsning på tågtrafiken. Vi behöver beslut om ny elkraft så att vi kan klara den gröna omställningen.”

Martin Gren, grundare Axis, investerare

”En ordentlig genomlysning av det gröna stålet i Norrland och en genomlysning av det så kallade privata kapitalet som primärt består av gröna obligationer med statsgaranti från EU. Det innebär att all nedsida hamnar hos staten och uppsidan hos kapitalisterna.”

Marie Sandin, vd Tetra Pak Sverige

”Världen står inför stora utmaningar. Under 2024 hoppas jag att Tetra Pak får vara med och fortsätta prata om våra fokusområden – livsmedelssystem, social hållbarhet, klimat, natur och cirkularitet. Här tror jag att vi kan göra en positiv skillnad med vår kunskap och erfarenhet.”

Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs Fastigheter

“Jag önskar mig framför allt mer geopolitisk stabilitet så att vi får mindre mänskligt lidande och mer utveckling i världen. Från våra egna politiker önskar jag mig goda förutsättningar i form av långsiktighet, förutsägbarhet och proaktivitet. Och mod att satsa även i sämre tider, inte minst inom infrastruktur och att stärka dialogen med danska regeringen om hur vi kan få en bättre rörlighet mellan länderna.”

Dan Olofsson, grundare av Sigma, investerare

”Att kriget är över i Ukraina. Att EU-parlamentets förslag om 30 dagars betalningstider mellan företag i Europa blir verklighet, så vi slipper ofoget med att mindre bolag ska vara bank åt det stora med 90 till 120 dagars betalningstid.”

Oscar Ahlgren, vd Västra Hamnen Coporate Finance

”Slut på kriget i Ukraina, räntesänkningar, ett amerikanskt presidentval utan Donald Trump, förbättrad världshandel med mindre tullar och nationalistiska inslag, NATO medlemskap, börsuppgång.”

Peter Lübeck, vd Game Habitat

”Jag önskar att vi kan arbeta tillsammans med andra regionala aktörer mot vår vision att bli världens mest jämställda och inkluderande ekosystem för spelutveckling och möjliggöra att det startas fler framgångsrika och jämställda spelföretag i södra Sverige.

Daniel Persson, vd Minc

”Jag önskar en överraskande forsknings- och innovationsproposition som är offensiv och satsar mer på att investera i kommersialisering av den forskning som bedrivs och ofta är världsledande. En konjunkturstabilisering som gör att kapitalet hittar tillbaka till startups och onoterat. Att Malmöborna, näringslivet och alla andra sluter upp och visar upp den enorma potential och kapacitet som finns i staden/regionen i samband med Eurovision 2024.”

David Nilsson, vd Hetch

”Jag önskar att man inser att det är i motvind som draken lyfter. Det är precis i dessa tider man ska satsa på innovation och rusta för kommande tider. Sedan såklart att vi ser att ekonomin vänder under 2024 och att vi får ett större flöde än någonsin av spännande startups.”

Johan Andersson, vd Mellby Gård

”Jag önskar att vi får en stabil elförsörjning och att vi får kontroll på inflationen. Självklart skulle man också vilja fråga jultomten om de geopolitiska spänningarna och konflikterna kan avta.”

Stefan Müchler, vd Sydsvenska Handelskammaren

”El, effekt i massor. Mer elproduktion i vårt eget elprisområde 4.”

Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.