fredag 26 april 2024

inloggad som

Mobile Heights vd får topposition i Europa

|  
|  

Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

Ola Svedin blir en av tre vice-presidenter, som tillsammans med organisationens högsta chef har valts av medlemmarna att leda organisationen under ett år.

– Vi, Mobile Heights, är jätteglada att ha fått detta utökade förtroende för organisationen. Det vi gör för att hjälpa svenska bolag gör vi fortfarande, men nu blir det ännu enklare att skapa kontakter för våra bolag i Europa, att hjälpa framför allt de mindre bolagen att hitta rätt i halvledarvärlden, säger Ola Svedin och fortsätter:

– Man ska se detta i ett större perspektiv, det globala spelet om att vara ledande i halvledarvärlden. USA satsar enorma resurser på att inte låta konkurrerande stater som Kina komma i fatt. Europa har EU Chip Act som med statliga medel vill sätta fart på europeisk halvledarindustri.

Mobile Heights erbjöds för tre år sedan att bli medlemmar i klusterorganisationen efter att ha samarbetat med europeiska grupper i stora projekt.

– Anledningen att de vill ha med oss är att vi är väldigt duktiga och väldigt stora inom är att använda mikroelektroniken. Kompetensen från Skånes stora mobilindustrier finns kvar i regionen. Ett antal mindre bolag som bygger på forskning från Lunds universitet, exempelvis Nordamps, Alixlabs och Xenergic har alla patent inom teknik som effektiviserar tillverkningen av halvledare, vilket är en lång och komplicerad värdekedja. Tyvärr har vi inte så mycket tillverkning kvar i Sverige.

Mobile Heights har över 130 företag och utvecklingsorganisationer som medlemmar och Silicon Europe Alliance har fler än 2.000.

Elisabet Ottosson

Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.