fredag 1 mars 2024

inloggad som

Slutsurfat för Radinn

Elsurfbolaget Radinn har ansökt om konkurs efter många års förluster. En lång rad namnkunniga investerare förlorar därmed sina insatser i bolaget, bland andra Dan Olofsson.

Radinn är ett av Malmös mer omtalade och hajpade företag med sina eldrivna surfbrädor. Bolaget har lockat mycket riskkapital under de tio år som det funnits. Bolaget har gjort sig känt för självsäkra utfästelser om framtiden. Men förlusterna har accelererat år för år.

Radinn har genom åren lockat en rad investerare som pytsat in flera hundra miljoner kronor i bolaget. Ett exempel är Dan Olofssons Danir som listar företaget bland sina innehav. Nu är uppenbarligen tålamodet slut.

– Det är givetvis olyckligt att Radinn inte kunde få försäljningen att lyfta. Ägarna har under ett antal år finansierat negativa kassaflöden, men någonstans går det en gräns när dessa möjligheter inte står till buds, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Rapidus gjorde i somras en genomgång av den senaste tidens nyemissioner i bolaget, som visade att bolagets värdering i nyemissionerna gick från 740 miljoner kronor under hösten 2022 till 144 Mkr i januari i år.

Det var 2013 som grundaren Philip Werner, en extremsportälskande ekonomistudent på Lunds universitet, fick idén att sätta en elmotor på en wakeboard. Företaget började sälja brädan under 2016.

I en intervju med Rapidus i augusti det året sa Philip Werner att bolaget sålt 80 brädor för 15.000 euro per styck. Han lämnade dock bolaget samma år efter en schism med dåvarande vd:n Alexander Lind och startade det konkurrerande bolaget Awake.

Radinns nuvarande ledning, med vd Mathias Bergman och vice vd Calle Håkansson, tog över 2018. Sedan dess, under fem år, har Radinn omsatt nästan 350 miljoner kronor, varav 129 Mkr under 2022. Under samma period har förlusterna accelererat och uppgått till nästan 380 Mkr, varav 128 Mkr under 2022.

“Ett stort varulager, till stor del uppbyggt med skuldfinansiering, har i kombination med en inbromsande marknad skapat utmaningar i bolaget – med skulder, en extremt ansträngd likviditet och svagare försäljning”, förklarar Calle Håkansson för nyhetssajten Breakit.

Ledningen för Radinn hoppas att någon aktör ska se värden i bolaget och då framför allt i det stora varulagret och den egenutvecklade tekniken.

“Vi tror och hoppas att det kan finnas ett liv för Radinn i ny kostym. Det arbetet påbörjas ju av en konkursförvaltare nu”, säger Calle Håkansson till Breakit.

Johan Klåvus vid Trägårdh Advokatbyrå har utsetts till konkursförvaltare.

Rapidus har sökt Radinns ledning men inte fått svar.

Gunnar Wrede

Elsurfbolaget Radinn har ansökt om konkurs efter många års förluster. En lång rad namnkunniga investerare förlorar därmed sina insatser i bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.