tisdag 5 december 2023

inloggad som

Kliniska prövningar minskar — men TFS i Lund växer

Raset i kliniska försök har tvingat en rad regionala kontraktsforskningsföretag till neddragningar och konkurs. Men från Lund hårdsatsar Trial Form Support på fas I-studier, där omsättningen i år ser ut att dubblas.

Senaste åren har antalet kliniska prövningar i Europa minskat kraftigt. Bara i Sverige har forskningsförsöken halverats sedan 2004, enligt siffror från branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen. Framförallt är det fas I-studier som minskat, då dessa i allt högre grad ersätts med andra metoder eller förläggs till utomeuropeiska länder.

Det har gett en veritabel slakt bland de mindre kontraktforskningsbolagen som specialiserat sig på tidiga kliniska studier. Sedan 2009 har bland andra danska Phase One Trials och Cyncron gått i konkurs medan svenska A+ Science tvingats skära ner rejält och den globala jätten Quintiles stängt sin fas I-verksamhet i Uppsala.

Under sommaren och hösten likviderades även finska Encoriums dotterbolag i Sverige och Danmark. Andra, som Commitum i Lund, har blivit uppköpta av större konkurrenter.

Samtidigt ökar andelen kliniska försök som läggs ut på kontraktsforskare. I spåren av de regionala konkurrenternas svårigheter har Trial Form Support under året byggt ut sin fas I-verksamhet, som tidigare varit helt koncentrerad till Karolinska institutet, till att inkludera även Lunds universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Rigshospitalet i Oslo och Åbo universitetssjukhus.

Jan_Hellqvist— Globala kontraktsforskningsföretag går riktigt bra, medan de som är för lokala har det jobbigt. Vi försöker kombinera lokal närvaro med möjligheten att göra studier på många platser, säger TFS Nordenchef Jan Hellqvist till Rapidus.

Även verksamheten inom senare studier (fas II-IV) går starkt i år, med en omsättningsökning på 50 procent, uppger Jan Hellqvist. Samtidigt minskar uthyrningen av personal till kliniska försök ute hos kunder, och Jan Hellqvist räknar med att tillväxten totalt sett blir något lägre i år än 2011, då omsättningen i det nordiska dotterbolaget steg med 15 procent till 88 miljoner kronor. Totalt omsatte koncernen 286 miljoner kronor, medan resultatet vände från 25 miljoner kronor i förlust 2010 till 1,9 miljoner i vinst.

Den egna kontraktsforskningen, som för några år sedan stod för 30 procent av Trial Form Supports omsättning, har nu seglat upp till att utgöra 70 procent. Samtidigt hoppas Jan Hellqvist kunna vända tappet inom personaluthyrning, bland annat efter att ha rekryterat Nina Holst, tidigare säljchef för Proffice Life Science i Danmark och södra Sverige, som ny chef för affärsområdet.

Trial Form Support sysselsätter i dag 510 personer, varav cirka 150 i Norden. Bolaget är i färd med att rekrytera 10-15 personer till verksamheten i Lund, samt ytterligare en handfull till dotterbolagen i Danmark och Norge. Koncernen ägs i sin helhet av Daniel Spasic.

Erik Olausson

Raset i kliniska försök har tvingat en rad regionala kontraktsforskningsföretag till neddragningar och konkurs. Men från Lund hårdsatsar Trial Form […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.