söndag 28 april 2024

inloggad som

Läckeby Water bygger om koncernen

För snart tio år sedan köpte Kalmarbaserade Läckeby Water skånska miljöteknikbolaget Purac. Ett par år senare fusionerades de två verksamheterna. Nu blir Purac åter ett separat bolag i Lund. Men åtgärden är ingen förberedelse för en försäljning, uppger huvudägaren KF Invest.

Kontoren i Lund och Kalmar har redan till vissa delar drivits som separata enheter. Nu blir skilsmässan total då koncernen delas upp i tre bolag, Läckeby Products som utvecklar mekanisk rening, Purac som fungerar som en byggkonstruktör för reningsverk, samt Purac Puregas som arbetar med teknik för biogasutvinning.

I slutet av 2007 sålde dåvarande huvudägarna Sjätte AP-fonden och Baltic Rim Fund sin andel i Läckeby Water till KF Invest, som i dag står för drygt 70 procent av ägandet.

Läckeby har de senaste åren gått med förlust, 2011 slutade resultatet på -8,6 miljoner kronor. Men enligt Stefan Lambert på KFI Kapital är uppdelningen främst en praktisk fråga och ingen förberedelse för en framtida försäljning.

— Även om Läckeby Water inte tillhör vår kärnverksamhet betyder inte det att vi är kortsiktiga ägare. Vi tror bland annat att Purac Puregas står inför ett stort genombrott, säger han.

Koncernchefen Peter Hjelm vill inte kommentera uppdelningen närmare med hänvisning till att processen inte är slutförd. Inklusive dotterbolag i bland annat Danmark, Tyskland och Kina sysselsätter Läckeby Water-koncernen runt 200 anställda, varav en knapp tredjedel sitter i Lund. Omsättningen 2011 låg på 675 miljoner kronor. Bland kunderna finns Stora Enso, Göteborgs Vatten och Tekniska Verken i Linköping.

Joel Lyth

För snart tio år sedan köpte Kalmarbaserade Läckeby Water skånska miljöteknikbolaget Purac. Ett par år senare fusionerades de två verksamheterna. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.