tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Lunds Energi testar Catators gasrening

Det luktar inte hallon precis när metan, vätesulfid och andra svavelföreningar läcker ut från rötkammare och reningsverk. Under hösten hårdtestar Lunds Energi och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp teknik från Ideonbolaget Catator för att bli kvitt problemen.

Catators palladium- och platinabaserade katalysatorer startar en oxidationsprocess som bryter ner de illaluktande sumpgaserna till mer neutrala föreningar. Nu sker de första fälttesterna i full skala då utrustningen installeras vid Källby reningsverk utanför Lund samt en pumpstation norr om Landskrona för avloppsvatten från Ven. Och för utvärderingen räcker det inte med elektroniska sensorer.

— Näsan reagerar olika på olika gaser vid olika koncentrationer, så vi får samla utsläppsluft i gaspåsar och låta en testpanel lukta, säger Catators vd och storägare Tihamer Hargitai.

Runt två tredjedelar av Catators omsättning, som förra året landade på 8,1 miljoner kronor, kommer från konsulttjänster och kontraktutvecklingsprojekt inom brännare för uppvärmning och bränslecellssystem för el- och värmeproduktion. Nyligen utvecklade bolaget exempelvis komponenter till en bränslecellsdriven ubåt. Tekniken för gasreningen togs ursprungligen fram för en japansk kund men har det senaste året seglat upp som ett verksamhetsfält för Catator även i Europa.

Höstens pilotförsök finansieras till 40 procent av Energimyndigheten. Resten står samarbetsparterna för, som utöver Lunds Energi och NSVA inkluderar skånska Läckeby Water och verkstadsbolaget Smidmek Group i Småland.

Efter att ha bantat personalstyrkan det senaste året sysselsätter Catator i dag en handfull anställda. Ägare är förutom Tihamer Hargitai bolagets ordförande Fredrik Silversand samt Puracs tidigare vd Lars Gunnarsson och Smidmek Group. Resultatet har de senaste åren legat nära noll då vinster plöjts ner i produktutveckling.

Erik Olausson

Det luktar inte hallon precis när metan, vätesulfid och andra svavelföreningar läcker ut från rötkammare och reningsverk. Under hösten hårdtestar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.