fredag 4 oktober 2024

inloggad som

Nexam köper fabrik i Skottland

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna spotta ut 15-20 ton om året av sina patentsökta tvärbindningsmolekyler.

I dag har Nexam Chemical en portfölj med ett tiotal olika tvärbindningsmolekyler som alla används för att göra olika plaster tåligare för värme, tryck eller slitage. Efter att ha fått de första kommersiella kunderna förra våren omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor under 2011, uppger VD Per Morin. Men då har försäljningen delvis hämmats av bristande produktionskapacitet.

— Vi har haft tre legotillverkare, men det kan ibland ta flera månader att komma in i deras produktionsflöde. Så det har hindrat oss något under hösten, säger Per Morin.

Den kemitekniska fabriken i Skottland ska täcka bolagets behov de närmaste åren. Med i köpet följer tre anställda och Per Morin räknar med att skala upp verksamheten efterhand. På hemmaplan har Nexam nio anställda. Bolaget är i färd med att flytta in på Medicon Village tillsammans med resten av Lund Life Science Incubator.

Parallellt pågår vidareutvecklingen av närbesläktade tvärbindningsmolekyler. Som Rapidus tidigare rapporterat har Nexam även ett samarbetsavtal med tyska BASF kring en ny typ av nylon åt fordons- och elektronikindustrin och samsas med bland andra ABB och Repsol YPF i ett EU-stött projekt kring polyeten och propylen.

Nexam Chemical grundades 2009 som en avknoppning från kemijätten Perstorp. Sedan starten har drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten. Så sent som i december fick bolaget in 20,6 miljoner kronor från en grupp investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.

Erik Olausson

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.