torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Nexam köper fabrik i Skottland

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna spotta ut 15-20 ton om året av sina patentsökta tvärbindningsmolekyler.

I dag har Nexam Chemical en portfölj med ett tiotal olika tvärbindningsmolekyler som alla används för att göra olika plaster tåligare för värme, tryck eller slitage. Efter att ha fått de första kommersiella kunderna förra våren omsatte bolaget 1,3 miljoner kronor under 2011, uppger VD Per Morin. Men då har försäljningen delvis hämmats av bristande produktionskapacitet.

— Vi har haft tre legotillverkare, men det kan ibland ta flera månader att komma in i deras produktionsflöde. Så det har hindrat oss något under hösten, säger Per Morin.

Den kemitekniska fabriken i Skottland ska täcka bolagets behov de närmaste åren. Med i köpet följer tre anställda och Per Morin räknar med att skala upp verksamheten efterhand. På hemmaplan har Nexam nio anställda. Bolaget är i färd med att flytta in på Medicon Village tillsammans med resten av Lund Life Science Incubator.

Parallellt pågår vidareutvecklingen av närbesläktade tvärbindningsmolekyler. Som Rapidus tidigare rapporterat har Nexam även ett samarbetsavtal med tyska BASF kring en ny typ av nylon åt fordons- och elektronikindustrin och samsas med bland andra ABB och Repsol YPF i ett EU-stött projekt kring polyeten och propylen.

Nexam Chemical grundades 2009 som en avknoppning från kemijätten Perstorp. Sedan starten har drygt 60 miljoner kronor investerats i verksamheten. Så sent som i december fick bolaget in 20,6 miljoner kronor från en grupp investerare, däribland Strålfors tidigare storägare Björn Parkander.

Erik Olausson

De europeiska legotillverkarna är inte snabba nog för Perstorpsavknoppningen Nexam Chemical. Men en nyinköpt fabrik utanför Edinburgh ska Lundabolaget kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.