lördag 27 april 2024

inloggad som

Perstorp bygger klimatpositiv fabrik

|  
|  

Perstorp får miljardstöd av EU till en ny svensk fabrik för metanolframställning. Projektet ska leda till reducerade koldioxidutsläpp motsvarande hela Sveriges inrikesflyg före covid, årligen.

Malmöbaserade Perstorp får miljardstöd av EU för att ställa om en stor del av sin produktion i Europa från fossila till hållbara råvaror. Projektet, med namnet Project Air, drivs i samarbete med energibolaget Uniper. Pengarna kommer ifrån EU:s innovationsfond för initiativ som reducerar utsläpp av växthusgaser, CINEA.

Totalt handlar det om mer än 1 miljard svenska kronor där omkring 80 procent avser Perstorps del i projektet. Det mesta betalas ut under genomförandet, med en första delbetalning under andra hälften av 2024.

Enkelt uttryckt ska Perstorp bygga en ny fabrik för produktion av hållbar metanol i anslutning till anläggningen i Stenungsund. I projektet fångas koldioxid från befintlig produktion in och används i metanolframställningen tillsammans med bland annat biogas. Uniper bygger i sin tur en anläggning som förser produktionen med hållbar vätgas.

– Metanol är en viktig råvara vid produktion av olika kemiska produkter, men framställningen baseras oftast på fossila råvaror. Hållbar metanol är dyr och det är hård konkurrens om den, säger Perstorps kommunikationschef Lovisa Hermansson.

– Att köpa hållbar metanol var inte ekonomiskt genomförbart. Projektet gör det möjligt för oss att producera, och därmed erbjuda våra kunder, mer hållbara kemiprodukter.

Jämfört med konventionell metanolframställning räknar Perstorp med att utsläppen av växthusgaser minskar med 123 procent med den nya metoden, som blir klimatpositiv i och med att man använder biogas samt fångar in koldioxid som i dagsläget släpps ut.

När den nya anläggningen står klar i slutet av 2026 ska Perstorp vara självförsörjande på hållbar metanol i Europa. Projektet ska leda till minskande koldioxidutsläpp med 500.000 ton årligen, räknat på metanolens hela livscykel och alla utsläpp den bidrar till. Det motsvarar 1 procent av Sveriges totala utsläpp eller de totala utsläppen från landets inrikesflyg före pandemin.

– Vi kommer att kunna byta ut all metanol vi använder i Europa, cirka 200.000 ton. Produktionsanläggningen i skånska Perstorp kommer till stor del att vara den som använder och drar nytta av den nya hållbara metanolen, säger Lovisa Hermansson.

Ola Nilsson

Perstorp får miljardstöd av EU till en ny svensk fabrik för metanolframställning. Projektet ska leda till reducerade koldioxidutsläpp motsvarande hela […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.