fredag 23 februari 2024

inloggad som

ABB tar HH-färjornas batteriteknik ut i världen

När HH-färjornas batteridrift invigdes i början på november skedde det efter kraftiga förseningar. I gengäld har teknikleverantören ABB Marine & Ports fått erfarenheter på vägen som de nu kommer använda på andra håll i världen.

Det uppger Marcus Högblom, ansvarig för ”Passanger, Dry Cargo och Ice Segment” på ABB Marine & Ports. Projektet med HH Ferries, som nyligen bytt namn till ForSea, passar väl in i trenden inom branschen, som går mot hybrid-fartyg och minskade koldioxidutsläpp. ABB Marine & Ports Norge deltar redan i några sådana projekt.

– Leveransen till ForSea-projektet är en stor milstolpe för industrin. Projektet visar vägen mot målet om avkolning. Vi håller just nu på att utvärdera vad vi lärt oss. Många av lösningarna kommer till användning i andra projekt eftersom det finns en klar trend med elektrifiering inom marinindustrin, säger Marcus Högblom.

Det uppmärksammade projektet att bygga om två färjor till batteridrift har kostat runt 300 miljoner kronor, varav 120 miljoner var EU-medel.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När HH-färjornas batteridrift invigdes i början på november skedde det efter kraftiga förseningar. I gengäld har teknikleverantören ABB Marine & […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.