fredag 23 februari 2024

inloggad som

Industriveteraner tar skånsk vattenrening till kontinenten

Ystadsbaserade Anolytech har fått in tre miljoner kronor för internationell lansering av sin apparatur för vattenrening inom jordbrukssektorn. Bakom investering står Nils Olof Björk, Fredrik Janson och Jan Ehrensvärd — med en bakgrund från ledande positioner på Alfa Laval, Electrolux respektive KGH Group — samt ett danskt investeringsbolag.

Anolytech använder elektrolys för att ombilda vanligt salt till hypoklorsyra i vattenlösning. Även vid låga nivåer kan syran påverka bakteriehalten i dricksvatten för djuruppfödning.

Tekniken som sådan är gammal men har hittills används mest inom process- och dryckesindustrin. Fördelarna gentemot traditionella metoder är en mer kostnadseffektiv rening av vattnet utan hälsovådliga kemikalier. Ett femtiotal svenska gårdar har testat lösningen de senaste fyra åren.

— Vi tar in kapital för att växa på marknaderna i Tyskland och Beneluxländerna där vi gjorde våra första installationer under slutet av 2010. Utöver utlandssatsningen ser vi även att det finns fler möjliga applikationer inom djursektorn, säger Catherine Ehrensvärd.

Hon har tidigare byggt upp mjukvaruföretaget EMM-bolaget, sedermera uppköpt av Ramböll Telecom, men är sedan september VD för Anolytech.

Investerarna går nu också in i Anolytechs styrelse. Under 2010 låg fokus fortfarande på utveckling och bolaget färdigställde då sin första helt egna produkt. Catherine Ehrensvärd räknar med att omsättningen 2011 når upp till cirka tio miljoner kronor.

Joel Lyth

Ystadsbaserade Anolytech har fått in tre miljoner kronor för internationell lansering av sin apparatur för vattenrening inom jordbrukssektorn. Bakom investering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.