fredag 3 maj 2024

inloggad som

… som satsar på grafikprocessorer

|  , , , ,
|  

Sedan ARM köpte av Logipard och dess videokodningsteknik för strömsnåla processorer har personalen dubblats till 30 personer. Nu utökas verksamheten vid Lundakontoret till utveckling av grafikprocessorer för smartphones och läsplattor.

Medan tillverkarna av processorer för datorer främst tävlat i prestanda har ARM inriktat sig på strömsnåla processorer för mobiltelefoner, portabla musikspelare och andra handhållna enheter. Med en marknadsandel på cirka 90 procent är bolaget helt dominerande på smartphonemarknaden och har så smått börjat konkurrera med Intel på processorer för bärbara datorer och surfplattor.

Efterhand som kraven ökat på snygg grafik och intuitiva användargränssnitt i mobila enheter har ARM breddat portföljen. Med köpet av norska Falanx 2006 fick koncernen teknik för en grafikprocessor för 3D-grafik och med köpet av Logipard i Lund mjuk- och hårdvara för videokodning.

Logipard var vid uppköpet ett dotterbolag till Anoto med 16 anställda. I dag sysselsätter ARM:s svenska dotterbolag 30 personer och ska växa med ytterligare fem personer under våren sedan verksamheten i Lund breddats från utveckling av videoprocessorer till att även om omfatta grafikprocessorer.

— En modern smartphone innehåller en till två centrala processorer, en videoprocessor och minst en grafikprocessor. Man tänker kanske inte på att när man bläddrar i fotoalbum eller menyer fipplar runt på skärmen är det krävande grafikberäkningar bakom, säger Olof Dellien, utvecklingschef för ARM Sweden.

ARM tillverkar inte några egna processorer utan licensierar ut sin teknik till hårdvarutillverkare. Omsättningen 2010 landade på 407 miljoner pund.

Erik Olausson

Sedan ARM köpte av Logipard och dess videokodningsteknik för strömsnåla processorer har personalen dubblats till 30 personer. Nu utökas verksamheten vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.