torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Tre frågor till serieentreprenören Christer Fåhraeus…

… som just blivit doktor i experimentell medicinsk vetenskap med inriktning på neurofysiologi vid Lunds universitet.

Hur blev du doktorand?

– Efter studier inom matematik, fysik och medicin var jag doktorand 1992 till 1997 och studerade inlärningsfenomen – kloridjonernas roll i nervcellernas kommunikation i hjärnan vid inlärning. Jag gjorde mätningar på nervceller hos djur och matematiska simuleringar för att efterlikna observationerna och kunna dra längre slutsatser. Men så bildade jag Cellavision 1994, Anoto 1996 och Precise Biometrics 1997 och bolagen tog all min tid.

Varför tog du upp dina doktorandstudier efter 20 år?

– Jag behövde ju inte göra det för min fortsatta karriär, men man kan ju inte vara nästan-doktor. Visst, det är fantastiskt kul med bolagen varav en del är forskningsintensiva, men jag saknar ibland grundvetenskapen. Artiklarna var publicerade sedan tidigare, så jag har hållit på ett par år nu under semestrar och helger, läst igenom mina 200 referensartiklar och skrev ihop det sista i somras.

Har det gett dig idéer till nya bolag?

– Nja, lite sugen är jag kanske på att starta ett läkemedelsbolag med sikte på att ta fram läkemedel för att återställa en störd kloridjonbalans i nervceller, men det ska jag inte ge mig in i. Forskningsfältet är nu, 15-20 år senare, väldigt hett. De stora läkemedelsbolagen tittar på hur detta har del i tillstånd som epilepsi, autismspektrumsjukdomar men även Parkinsons sjukdom. Jag tror att det inom fem år finns läkemedel på marknaden som försöker ställa klorbalansen i hjärnan till rätta.

Elisabet Ottosson

… som just blivit doktor i experimentell medicinsk vetenskap med inriktning på neurofysiologi vid Lunds universitet. Hur blev du doktorand? – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.