lördag 22 juni 2024

inloggad som

Anoto-veteran leder finsk miljötekniksatsning i Lund

First North-noterade Enersize har etablerat ett utvecklingsbolag i Lund, Enersize Advanced Research. För att leda Lundaverksamheten har det finska IT- och miljöteknikbolaget värvat Anders Sjögren, doktor i fysik och tidigare teknikchef på Anoto.

Enersize bildades 2010 i Finland och har utvecklat en mjukvara för analys och energibesparing i industriella tryckluftssystem. Den industriella tryckluften sägs vara en stor global energibov och Enersize menar sig kunna minska de gamla systemens energiförbrukning med upp till 30 procent.

Besparingarna sker tack vare bolagets egenutvecklade mjukvara för insamling och analys av stora datamängder, som identifierar ineffektivitet. Bolagets affärsmodell går ut på att dela vinsterna som görs på energibesparingen med kunderna. Själva lösningen kostar alltså inget, utan Enersize tar istället 40-60 procent av kundens sparade utgifter.

– I Lund jobbar vi framförallt med att vidareutveckla mjukvarans analyskapacitet. Det finns en stor potential att med avancerad matematik och statistik förbättra produkten, säger Anders Sjögren som blir sajtchef i Lund och forskningschef för hela Enersize.

Anders Sjögren räknar med att anställa ”en handfull personer” i Lund den närmsta tiden. Han arbetade tidigare på Anoto, där han ledde forskningen globalt och senast ansvarade för kontoren i Lund och Norrköping.

– Vi vill också undersöka hur vi kan dra nytta av Internet of Things genom att integrera den typen av teknik. Därför är Lund en bra bas för oss, det händer ju väldigt mycket på företagssidan och närheten till universitetet och studenter värderar jag högt, säger Anders Sjögren.

Enersize har cirka 15 anställda i Lund, Helsingfors och Kina. Bolaget omsatte strax över 3,5 miljoner kronor 2016. Enligt styrelseordförande Christian Merheim siktar de på att nå en omsättning på 40 miljoner euro till 2019.

Bolagets största ägare är finska Cleantech Invest och i februari gick bland annat Swedish Growth Fund, Scania Growth Capital – Scanias nya venture capital-bolag – samt tyska Heinz Dürr in med sammanlagt nästan 12 miljoner kronor. I somras noterades Enersize på First North Stockholm och fick då in ytterligare 28 miljoner kronor i listningsemission.

Emiliano Strauss

First North-noterade Enersize har etablerat ett utvecklingsbolag i Lund, Enersize Advanced Research. För att leda Lundaverksamheten har det finska IT- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.