lördag 27 april 2024

inloggad som

Anoto-veteran leder finsk miljötekniksatsning i Lund

First North-noterade Enersize har etablerat ett utvecklingsbolag i Lund, Enersize Advanced Research. För att leda Lundaverksamheten har det finska IT- och miljöteknikbolaget värvat Anders Sjögren, doktor i fysik och tidigare teknikchef på Anoto.

Enersize bildades 2010 i Finland och har utvecklat en mjukvara för analys och energibesparing i industriella tryckluftssystem. Den industriella tryckluften sägs vara en stor global energibov och Enersize menar sig kunna minska de gamla systemens energiförbrukning med upp till 30 procent.

Besparingarna sker tack vare bolagets egenutvecklade mjukvara för insamling och analys av stora datamängder, som identifierar ineffektivitet. Bolagets affärsmodell går ut på att dela vinsterna som görs på energibesparingen med kunderna. Själva lösningen kostar alltså inget, utan Enersize tar istället 40-60 procent av kundens sparade utgifter.

– I Lund jobbar vi framförallt med att vidareutveckla mjukvarans analyskapacitet. Det finns en stor potential att med avancerad matematik och statistik förbättra produkten, säger Anders Sjögren som blir sajtchef i Lund och forskningschef för hela Enersize.

Anders Sjögren räknar med att anställa ”en handfull personer” i Lund den närmsta tiden. Han arbetade tidigare på Anoto, där han ledde forskningen globalt och senast ansvarade för kontoren i Lund och Norrköping.

– Vi vill också undersöka hur vi kan dra nytta av Internet of Things genom att integrera den typen av teknik. Därför är Lund en bra bas för oss, det händer ju väldigt mycket på företagssidan och närheten till universitetet och studenter värderar jag högt, säger Anders Sjögren.

Enersize har cirka 15 anställda i Lund, Helsingfors och Kina. Bolaget omsatte strax över 3,5 miljoner kronor 2016. Enligt styrelseordförande Christian Merheim siktar de på att nå en omsättning på 40 miljoner euro till 2019.

Bolagets största ägare är finska Cleantech Invest och i februari gick bland annat Swedish Growth Fund, Scania Growth Capital – Scanias nya venture capital-bolag – samt tyska Heinz Dürr in med sammanlagt nästan 12 miljoner kronor. I somras noterades Enersize på First North Stockholm och fick då in ytterligare 28 miljoner kronor i listningsemission.

Emiliano Strauss

First North-noterade Enersize har etablerat ett utvecklingsbolag i Lund, Enersize Advanced Research. För att leda Lundaverksamheten har det finska IT- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.