tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Mist Ventures investerar i avancerade teknikbolag

Mistbasegrundarna Michal Stala och Magnus Midholt ligger bakom Mist Ventures som grundades i somras. I portföljen finns redan två uppstartsbolag.

Det handlar om Lundabolaget Alignd Systems, som tagit över konkursade Sol Voltaics teknik och utvecklar nanotrådar för biosensorindustrin, samt Växjöbaserade Gimic som har teknik för maskininlärning för industriapplikationer.

Michal Stala och Magnus Midholt sålde tillsammans med övriga delägare Lundabolaget Mistbase till miljardkoncernen ARM 2017 – ett och ett halvt år efter att de startat det. Sedan dess har de letat investeringar var för sig, men har nu slagit ihop sina påsar i Mist Ventures.

– Vi kompletterar varandra med lite olika kontaktnät och kunskap, jag mer inom hårdvara och Magnus inom mjukvara. På mindre än ett år har vi kollat på 60-70 pitchar från uppstartsbolag i Skåne och tittat djupare i cirka 15 av bolagen, säger Michal Stala till Rapidus.

Han är den som ska vara mest operativ i bolagens styrelser och stötta deras verksamheter i starten. Magnus Midholt jobbar heltid på ARM i Lund.

– Vi går inte bara in med finansiering utan också med tidigare erfarenhet och kunskap om företagsbyggande i tidiga skeden. Vår tekniska nyfikenhet och kunskap innebär att vi även sätter oss in i tekniken för bolagen som vi investerar i, säger Michal Stala.

De söker efter teknikbolag med konkurrensfördel baserad på avancerad teknik, gärna från forskning. Det ska vara globalt skalbart, helst business-to-business plus att teamet och ägarkonstellationen ska vara bra. De vill investera tillsammans med andra, uppger han.

Hur står sig Lund-Malmö som tech-hubb i Sverige?

– Jag kanske är hemmablind, men känslan är att Lund har många fler startup med hög teknisk innovationshöjd och med koppling till forskningen. Stockholm har kanske fler app-bolag, tjänstebolag, mjukvarubolag. Det borde vara ett bättre utbyte av investerare och bolag mellan Skåne och Stockholm, säger Michal Stala.

Elisabet Ottosson

Mistbasegrundarna Michal Stala och Magnus Midholt ligger bakom Mist Ventures som grundades i somras. I portföljen finns redan två uppstartsbolag. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.