lördag 27 april 2024

inloggad som

Tretton37-veteraner bygger nytt AI-bolag i Malmö

Två tidigare regionchefer på skånska Tretton37 hoppar på den allt hetare trenden med artificiell intelligens och maskininlärning. Tillsammans med Verisures mångårige teknikchef Dan Hovang har de dragit igång konsultbolaget Mindified, med målet att bli 8-10 anställda innan året är slut.

– Vi har byggt upp konsultverksamhet tidigare i olika bolag men detta är första gången vi startat från noll, säger Jesper Carlgren till Rapidus.

Liksom kollegan Henrik Benckert har han ett förflutet från olika positioner på Cybercom samt Lundabaserade Tretton37, där Jesper Carlgren var regionchef för Skåne och Henrik Benckert för Stockholm och Borlänge. Alla de tre grundarna har dessutom jobbat med bildanalys på Anotos dåvarande dotterbolag WeSpot i början av 2000-talet.

– Det som skrivs om artificiell intelligens i dag är mycket i stil med ”nu tar de elaka robotarna över”. Men det som händer just nu är något annat: avgränsade, enkla lösningar som gör stor skillnad ute hos företagen, säger Henrik Benckert.

De mest jungfruliga jaktmarkerna ser han hos produktbolag, exempelvis inom medicinteknik, samt storbolag som inte har teknik som huvudfokus men kan använda AI för att till exempel optimera arbetet i en fabrik eller automatisera kundtjänsten. I första hand riktar Mindified in sig på kunder på den svenska sidan av Öresundsregionen.

– På sikt tror jag vi även kommer inkludera den danska sidan. AI-lösningar är väldigt attraktiva i finansbranschen och den finns ju framförallt i Köpenhamn, säger Henrik Benckert.

Mindified sysselsätter i dagsläget fem personer. Henrik Benckert räknar med att omsätta ”någon eller några” miljoner i år och att försäljningen ska ta fart först 2019.

Erik Olausson

Två tidigare regionchefer på skånska Tretton37 hoppar på den allt hetare trenden med artificiell intelligens och maskininlärning. Tillsammans med Verisures […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.