fredag 26 april 2024

inloggad som

AlgoTrim-grundare satsar på ny LTH-avknoppning

Nybildade Xenergic utvecklar teknik som ska mer än halvera strömförbrukningen i vissa typer av minneskretsar. Målet är bland annat att förlänga batteritiden i uppkopplade prylar, enligt vd:n och LTH-forskaren Babak Mohammadi. Med i bolaget finns även Anders Berglund, grundare till Malmöföretaget AlgoTrim som köptes upp av Apple 2013.

SRAM är en typ av datorminne som bland annat används som cacheminne för att temporärt lagra filer och snabba upp beräkningarna i högpresterande mikroprocessorer.

Babak Mohammadi har tillsammans med Joachim Rodrigues utvecklat den nya typen av SRAM vid LTH:s institution för elektro- och informationsteknik, och bildat bolaget tillsammans med Anders Berglund samt LU Holding. Tidigare bolag som startats på samma institution är Acconeer, som är på väg att noteras, och Mistbase, som köptes upp av brittiska ARM tidigare i år.

– Dagens minnen står för runt 70 procent av energiförbrukningen i integrerade kretsar. Vi har tagit fram väldigt energisnåla minnen samtidigt som vi lyckats bibehålla en liten yta, vilket är unikt, och vi använder samma teknologi som i dag så att tillverkningsprocessen inte behöver förändras, säger Babak Mohammadi till Rapidus.

Han uppskattar att de prototyper bolaget just nu tar fram kommer att kunna testas innan sommaren parallellt med att de börjar föra diskussioner med presumtiva kunder.

Xenergic har hittills finansierats av grundarna tillsammans med LU Holding och LU Holding-chefen Linus Wiebe är med som styrelseledamot i bolaget.

Ordförande är Anders Berglund. Efter affären med Apple 2013 har han bland annat engagerat sig som styrelseordförande i InfraSight Labs och delägare i Pinmeto, både baserade i Malmö. Han var även en av delägarna i Lundabolaget Mistbase vid försäljningen till ARM.

Elisabet Ottosson

Nybildade Xenergic utvecklar teknik som ska mer än halvera strömförbrukningen i vissa typer av minneskretsar. Målet är bland annat att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.