fredag 1 mars 2024

inloggad som

Analys: Så var 2017 – med Disney-glasögon

Kort sagt: Över 3,5 miljoner tittare väntas bänka sig framför tv:n på söndag. Men du behöver inte vänta till julafton, Öresundsregionen innehåller gott om profiler vars agerande under året för tankarna till den tecknade klassikern. Som julspecial bjuder Rapidus i dag på en kavalkad över 2017, genom Disney-glasögon.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Årets Kalle Anka: Danske utrikesministern Anders Samuelsen
Likt den koleriska ankan tog danske utrikesministern Anders Samuelsen i så fjädrarna rök när han skällde ut Sverige efter Köpenhamns förlust av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Av allt att döma röstade svenska regeringen inte för Köpenhamn som placeringsort, ens efter att Stockholm slagits ut i en tidigare omgång. ”Det här kommer belasta det svenska-danska samarbetet” hälsade Samuelsen, ett ovanligt fränt uttalande för att vara på denna diplomatiska nivå.

Årets Lady och Lufsen: Henrik Fritzon och Frank Jensen
EMA-omröstningen blev i alla fall ett litet lyft för samförståndet mellan skånska och danska makthavare. Liksom övriga skånska politiker var regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon först tveksam till inviterna från Köpenhamn och dess borgmästare Frank Jensen. Men under året uppstod ljuv musik då de båda socialdemokraterna gjord gemensam sak för att EMA skulle placeras i Ørestad. Att det ändå blev Amsterdam som tog hem spelet är en annan femma.

Årets Lille John: Kerstin Tham, rektor för blivande Malmö universitet
Det finns fortfarande gott om akademiska Prins John-typer som hävdar att Malmös lärosäte inte förtjänar universitetstiteln. Men rektor Kerstin Tham väntar inte på att fråga om lov, hon sätter full fart mot Sherwood-skogen med kärran fullastad av ökade forskningsanslag och höjd status.

Årets Tjuren Ferdinand: David Polfeldt, vd för Massive Entertainment
Under flera år satt David Polfeldt och kollegorna på Massive Entertainment mest under sin korkek och luktade på blommorna. Åtminstone verkade det så utåt, bakom tegelväggarna på Drottninggatan i Malmö jobbade spelstudion hårt med ”Tom Clancy’s The Division” vars lansering sköts upp flera gånger. När spelet väl släpptes blev det som ett bistick i baken och under 2017 har tjurrusningen fortsatt. I januari stod det klart att Massive Entertainment fått i uppdrag att utveckla spelen till de fyra nya Avatar-filmerna som ska släppas fram till 2025. Som en konsekvens har bolaget öppnat en ny studio i Stockholm som på sikt ska sysselsätta 100 utvecklare. Och i Malmö håller Massive som bäst på att iordningställa sitt nyinköpta högkvarter på Möllevången med plats för 600 anställda.

Årets galna hackspett: Mårten Öbrink, tidigare vd för Minc
Nej, inget tyder på att Mårten Öbrink är galen. Men likt den energiska hackspetten i djungeln har han det senaste året haft en förmåga att överraskade ofta dyka upp från sidan. I februari lämnade han vd-posten på Minc för att istället bli styrelseledamot och teknisk chef på omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems. När Rapidus någon vecka senare avslöjar att brittiska ARM köper Lundabolaget Mistbase är han en av delägarna som säljer aktier. Under året har han gått in som affärsängel i Century Analytics och Fieldly. Han är med då H&M investerar i Pinmeto och rundar av året genom att sätta Acconeer på börsen, ett bolag han varit med i sedan starten 2012.

Kort sagt: Över 3,5 miljoner tittare väntas bänka sig framför tv:n på söndag. Men du behöver inte vänta till julafton, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.