lördag 2 december 2023

inloggad som

LU Holding når 100 miljoner i investeringskapital

Lunds universitets holdingbolag har ökat vinsten, antal investeringar och mängden fritt investeringskapital under 2017. Sammanlagt investerade LU Holding i tolv nya bolag 2017 och har nu 60 bolag i portföljen, inklusive fem nyinvesteringar under 2018.

– Totalt har vi investerat i strax över 100 bolag sedan starten 1997. De drygt 40 bolag vi lämnat har varit genom industriella exits, avyttringar eller likvideringar, säger LU Holdings vd Linus Wiebe till Rapidus.

I år når LU Holding 100 miljoner kronor i investeringskapital, omkring 40 miljoner mer än vad bolaget hade vid 2017 års ingång. Även vinsten ökade till 21 miljoner kronor ifjol, jämfört med tidigare rekordet från 2014 på drygt 11 miljoner.

Ökningen förklaras delvis av de många avyttringar som LU Holding genomförde hos sina noterade företag, däribland Lundabolagen Acconeer, AcouSort, Idogen och SenzaGen. Dessutom såldes hela innehaven i A1M Pharma, Gasporox och Optifreeze.

Men framförallt kan den härledas till de två industriella exits som genomfördes under 2017, som enligt Linus Wiebe stod för minst hälften av vinsten. Det gäller försäljningen av andelarna i Mistbase, som förvärvades av hårdvarubolaget ARM, och Enza Biotech, som såldes till brittiska kemikoncernen Croda.

Senaste investeringen var i uppstartsbolaget Debricked från Lund, som arbetar med säkerhet för mjukvara med öppen källkod. Innan eller under sommaren räknar dessutom Linus Wiebe med att ytterligare en nyinvestering ska vara på plats.

Emiliano Strauss

Lunds universitets holdingbolag har ökat vinsten, antal investeringar och mängden fritt investeringskapital under 2017. Sammanlagt investerade LU Holding i tolv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad