fredag 26 april 2024

inloggad som

Lundaforskare letar kapital till ny läkemedelsingrediens

En tidigare okänd molekyl ska bli nyckeln till mildare hudkräm och läkemedel med färre biverkningar. Det hoppas i alla fall forskarna i Lundabolaget Devenz, som patenterat en process för att framställa nya tensider som är mindre irriterande för människokroppen än de som används idag.

Tensider är ytaktiva ämnen som används till allt från att få fett att lösa sig i diskvattnet till att ge rätt konsistens åt glass och majonnäs. Traditionellt tillverkas tensider på kemisk väg, men genom att istället använda enzymer från svampar och bakterier i processen har Lundaforskarna lyckats skapa en molekyl som aldrig tidigare sett dagens ljus.

— Vi har fått fram en bioligiskt nedbrytbar sockerbaserad tensid som är större än de som finns i dag. Det gör den också mildare och mindre toxisk för människan, säger Devenz VD Maria Andersson.

Hon är doktor i bioteknik men efter ett att ha studerat entreprenörskap i Kalifornien jobbar hon numera med näringslivskontakter och med att coacha fram nya företag från forskningen vid Lunds universitets kemicentrum.

Devenz bildades 2005 för att ta hand om patent från forskningsprojektet Greenchem, där den nya enzymprocessen tagits fram. Tidigare sysslade bolaget även med kontraktsforskning men sedan ett halvår ligger allt fokus på att kommersialisera den nya molekylen. I höstas tillsattes en extern styrelse med bland andra MVA:s tidigare vice VD Stina Gestrelius och Stefan Ulvenlund, med ett långt förflutet på AstraZeneca. Ordförande är sedan tidigare Harald Skogman, före detta VD för Novozymes Biopharma i Lund.

Devenz har hittills haft en nollbudget men nu siktar Maria Andersson på att plocka in tio miljoner kronor för de närmaste två årens verksamhet.

— Processen är klar, men måste skalas upp från labb till industriell skala. Vi måste också verifiera molekylens egenskaper och hitta en industripartner som vi kan licensiera den till, säger hon.

Tänkbara partner är bolag som utvecklar läkemedel, kosmetika och hudvårdsprodukter, alla användningsområden för Devenz tensid. Bolaget ägs av ett 15-tal forskare inom Greenchem samt till en mindre del av Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

En tidigare okänd molekyl ska bli nyckeln till mildare hudkräm och läkemedel med färre biverkningar. Det hoppas i alla fall […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.