fredag 3 maj 2024

inloggad som

Hårdbantat DiLab visar vinst igen

Av 13 anställda återstår 6 i Lund. I gengäld har Solnabaserade CMA Microdialysis lyckats gå med vinst i medicinteknikbolaget DiLabs löpande verksamhet, ett drygt halvår efter konkursen.

I januari gick DiLab i konkurs sedan de tidigare ägarna Industrifonden och SEB Företagsinvest tröttnat på upprepade förluster. Det brutna räkenskapsåret april 2008 — april 2009 slutade resultatet på -6,5 miljoner kronor. Att CMA lyckats vända trenden så pass snabbt efter att ha köpt upp konkursboet förklarar VD Philip Siberg med att bolaget fokuserat på kärnprodukten AccuSampler, som används för att ta blodprover på och injicera försöksdjur med testsubstanser. Kunderna är främst stora läkemedelsbolag och kontraktsforskningsföretag.

Verksamheten och personalstyrkan i DiLab har också slimmats då produktionen flyttat till Solna och det amerikanska dotterbolaget infogats i CMA:s verksamhet i Massachusetts. Kvar i Lund finns en enhet för försäljning, service, marknadsföring och utveckling. Parallellt med att få fart på försäljningen av AccuSampler räknar Philip Siberg med att kunna lansera ytterligare två produkter inom automatiserad blodprovshantering under 2010.

CMA Microdialysis sysselsätter ett 60-tal personer. Koncernens omsättning landade 2009 på 59,4 miljoner kronor med en förlust på 29,3 miljoner. Som huvudägare står Bure Equity och Investor Growth Capital.

Erik Olausson

Av 13 anställda återstår 6 i Lund. I gengäld har Solnabaserade CMA Microdialysis lyckats gå med vinst i medicinteknikbolaget DiLabs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.